Kuva: Henri Uotila

Kotimaiseen ruoantuotantoon liittyy paljon positiivisia asioita kuten työllistävä vaikutus, vahva osaaminen ja ruokaturvallisuus sekä monipuolinen, maittava ja terveellinen tarjonta. Ruoantuotantoon liittyy aina myös ympäristövaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä, joita ei ole reilua eikä kestävää ulkoistaa muille. Vain olemassa olevaa ja omissa käsissä olevaa ruokajärjestelmää voidaan itse kehittää. 

Pohjoiset luonnonolosuhteemme tarjoavat sekä haasteita että yllättäviäkin hyötyjä ja luovat perustan ruoantuotannollemme. Alkutuotanto ja elintarviketeollisuus kasvattavat ja jalostavat raaka-aineet syötäväksi ravinnoksi, joka lopulta päätyy kuluttajien pöytään pääasiassa kauppaverkoston kautta. Kuluttajan ruoanvalintaan vaikuttavat monet asiat kuten arvot, asenteet, ravitsemus ja alkuperä.

Siirry takaisin sivun alkuun