Kotimaisesta kananmunahyllystä löytyy runsaasti valinnanvaraa. Monipuolisuutensa lisäksi kananmuna on myös terveellinen ja helposti jäljitettävä elintarvike.

Kananmuna on turvallinen elintarvike, sillä sen tuotantoa valvotaan tarkasti, ja tiedot alkuperästä ja tuotantotavasta löytyvät kuoren merkinnöistä. Kananmuna onkin kaikista helpoimmin jäljitettävä kotimainen elintarvike. Suomalainen kananmunatuotanto on myös täysin salmonellavapaata, ja siksi kotimaisia munia voi huoletta käyttää jopa raakana.

Kananmunat eroavat toisistaan paitsi tuotantotavan mukaan myös kuoren värin, myyntiajan, munien painon ja käyttötarkoituksen mukaan. Jalostuksella voidaan vaikuttaa kanan tuotanto-ominaisuuksiin ja kananmunan laatuun, kuten kuoren lujuuteen ja valkuaisen kiinteyteen. Kananmunia myydään kaupoissa kymmenissä erilaisissa tuotepakkauksissa sekä brändituotteina että kaupan omilla tuotemerkeillä.

Kuluttaja voikin valita tarpeisiinsa parhaiten sopivan kananmunan joko erikokoisista tavallisista munista tai erikoismunista. Erikoismunia ovat esimerkiksi ekstra-tuore kananmuna, jonka myyntiaika on rajoitettu seitsemään päivään pakkauspäivästä tai yhdeksään päivään muninnasta. Omega- ja camelina-munien ravintosisältöä on parannettu ruokkimalla kanoja erikoisrehuilla, jotka lisäävät omega-3-rasvahappoja.

Ankan-, strutsin- ja fasaaninmunat ovat harvinaisuuksia Suomessa, sillä niitä tuotetaan hyvin pienimuotoisesti ja ne myydään suoraan tiloilta. Sen sijaan viiriäisenmunia voi ostaa yleisesti isommista ruokakaupoista. Pieniä viiriäisenmunia tarvitaan viisi tai kuusi kappaletta kananmunaa kohden, kun taas yksi strutsinmuna vastaa jopa 18–20 kananmunaa. Suomessa kasvatettujen hanhien munat menevät pääasiassa poikastuotantoon, ja hedelmöittymättömät hanhenmunat tyhjennetään ja myydään koristekäyttöön.

Kananmuna-sivuilla käytetyt lähteet:

Ruokavirasto, Kananmuna: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/laitokset/kananmuna/
Suomen Siipikarjaliitto, Tuotanto ja kulutus: https://siipi.net/kanat/tuotanto-ja-kulutus/ 
Luke, Kananmunien tuotanto: https://www.luke.fi/fi/tilastot/kananmunien-tuotanto 
Kananmunayhdistys, Tietoa kananmunasta: https://tottamunasta.fi
Maaseudun Tulevaisuus: Kananmunan ympäristövaikutukset ovat alle puolet sianlihan vaikutuksista – ”Erityisesti tuontisoijan käyttö rehussa lisää ympäristökuormaa” – Uutiset 
Maaseutu.fi, Siipikarjan lanta hyötykäyttöön: https://www.maaseutu.fi/maaseutu/ymparisto/siipikarjan-lanta-hyotykayttoon
Tietoa luomumunista: http://www.luomunasta.fi 
Suomen Siipikarjaliitto: https://siipi.net, https://siipi.net/kanat/vastuullisuus/, https://siipi.net/kanat/tuotantotapa/ , https://siipi.net/salmonellavalvonta/
Suomen ympäristökeskus, Kierrätyslannoitteilla ravinteiden kierrätys vauhtiin: https://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Tuore_selvitys_Kierratyslannoitteilla_ra
Komission asetus (EY) N:o 589/2008, annettu neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä munien kaupan pitämisen vaatimusten osalta: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:163:0006:0023:FI:PDF 
Totta munasta, Ympäristövaikutukset: https://tottamunasta.fi/ymparistovaikutukset/, https://tottamunasta.fi/tietoa-kananmunista/

Suomen Siipikarjaliitto, Salmonellavalvonta: https://siipi.net/salmonellavalvonta/

Siirry takaisin sivun alkuun