Älä heitä ruokaa pois

Kuluttajan on helppo säästää ruokamenoissa vähentämällä ruuan hävikkiä kotona.

  • Suunnittele ostoksesi.
  • Osta oikea määrä, jotta ruoka ei vanhene.
  • Opettele lukemaan pakkausmerkintöjä.
  • Säilytä oikein.

Tiesitkö, että moni tuote on käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin? Haista ja maista.

Parasta ennen -päiväyksen jälkeen ruoka on oikein säilytettynä syöntikelpoista ja turvallista, jos ulkonäkö ja haju ovat muuttumattomat (esim. kuivatuotteet ja hapanmaitotuotteet).

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, esimerkiksi kala- ja lihatuotteissa. Se on sananmukaisesti viimeinen käyttöpäivä. Ruokaketjun toimijat ja elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelevat, että viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarvikkeita ei syödä.

Suomessa menee hukkaan 400 000 000 kg syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Siitä kotitalouksien osuus on noin 150 000 000 kg. Nelihenkisen perheen ruokajäte voi olla yli 100 kg vuodessa ja yli 2 kg viikossa. Se on paljon myös rahana.
Ruokatieto, Pikaopas, kuvittaja Marko Myllyaho