Tausta ja materiaalit

PIKAOPAS KULUTTAJALLE

Tiedätkö, mistä ruokasi tulee?

Suomessa syötävästä ruuasta noin 80 % on Suomessa valmistettua. Noin 65 % ruokamme raaka-aineesta on suomalaista.

Elintarviketuotanto on maailmanlaajuista. Tehokkaat kuljetusjärjestelmät mahdollistavat ruuan ja raaka-aineiden kuljetuksen ympäri maailmaa. Ilman tuontia meillä ei olisi banaania, kahvia eikä suolaa. 

Suomalaiset valitsevat yhä enemmän ulkomailta tuotuja tuotteita, vaikka samoja tuotetaan myös kotimaassa. Syömästämme juustosta puolet on ulkomaista. Myös lihan tuonti lisääntyy.

Oletko ajatellut, mitä eroja voi olla ruuassa ja ruuassa? 

Kun ruoka tulee kaukaa, ei ole aivan helppoa varmistaa sen alkuperää, tuotantotapaa, mahdollisia eettisiä ongelmia ja välikäsiä.

Suomessa on tehty kovasti töitä ruuan turvallisuuden eteen.  Ruokaketjumme on monissa asioissa sitoutunut lainsäädäntöä parempiin toimintatapoihin, ja sen omavalvonta toimii. 

Kun ruoka tulee kotimaasta, siitä on helppoa saada tietoa.

Mikä on sinulle tärkeää ruokavalinnoissasi? 

Useimmat haluavat toteuttaa arvojaan ostoksissaan, ei vähiten ruokavalinnoissaan. Se on tärkeää, mutta ei ihan helppoa.

Tämä opas on tehty pikaoppaaksi helpottamaan  tietoisia ruokavalintoja. Jokainen väite perustuu tutkimustietoon, jonka löydät tekstissä olevan linkin takaa.

Oppaan takana ovat suomalaisen ruokaketjun toimijat, jotka palvelevat myös kuluttajaa. Ota yhteyttä!

Maa- ja metsätalousministeriö
Ruokatieto Yhdistys ry
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL)
Päivittäistavarakauppa ry (PTY)
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry
ProAgria Keskusten Liitto

Alta löydät tähän aineistoon liittyvän materiaalin:
- posterin, jonka voi tulostaa A4 tai A3 -kokoon
- esityksen screen-versiona ja kokosivun slide show -versiona

Liitetiedostot