Ruokafakta

rt_osio_fakta_marko_myllyaho.jpg

Tietohaarukka-osiossa on paljon hyödyllistä tilastotietoa ruokaketjusta ja syömisestä Suomessa. Ruokaketjun vastuullisuus on jaettu seitsemään ulottuvuuteen: ympäristö, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, taloudellinen vastuu ja paikallisuus. Ulottuvuudet on määritelty Elintarvikeketjun vastuullisuus -tutkimuksessa (MTT 2009). Elintarviketietoasetusta kesytetään ruoka-alan yritysten käyttöön suunnitelulla koulutusmateriaalilla Elintarviketieto esiin! 

 

Kauden tilastopuraisu

Maukkaat juurekset tuovat lämpöä ja pehmeyttä syksyyn

Maukkaat juurekset tuovat lämpöä ja pehmeyttä syksyyn

Iltojen pimetessä maistuvat samettiset keitot ja höyryävät pataruuat. Lempeät juurekset höystävät mainiosti näitä ruokia. Porkkana, lanttu ja punajuuri ovat monille tuttuja, mutta oletko jo maistanut maa-artisokkaa, mustajuurta tai juuriselleriä? Ne ovat syksyn kausiruokaa parhaimmillaan!

Lue lisää

Aterioidaan hyvillä mielin

Paikallisuus käsittelee yhteisön hyvinvointia lähiruokaa laajemmin

Paikallisuus käsittelee yhteisön hyvinvointia lähiruokaa laajemmin

Paikallisuus ruokaketjun vastuullisuuden ulottuvuutena nousee esiin etenkin alkutuottajien, kaupan ja kuluttajien listoilla. Sen kriteereiksi on kahdessa kotimaisessa tutkimuksessa vakiintunut paikallisen hyvinvoinnin edistäminen ja vuorovaikutus.

Lue lisää

Parasta ennen?

Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä

Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä

Kuluttajan on oleellista tietää päivämäärä, johon asti elintarvikkeen tyypilliset ominaisuudet säilyvät. Niinpä tuotteen pakkauksesta löytyy vähimmäissäilyvyysaika eli ”parasta ennen” –merkintä.

Lue lisää
Numeroita auki
Maukas ruoka noudattaa valvontaa

Hyvä ruokakokemus syntyy ennen kaikkea ihanista mauista ja mukavasta seurasta. Ruuan turvallisuudella on merkitystä vasta kun se pettää ja ruokailija sairastuu tai huomaa syöneensä määräysten vastaista elintarviketta.

Lue lisää

Tilastopuraisu

Tilastoja - Tietohaarukka
Jalkapohjat kertovat broilerien terveydestä

Broilerien hyvinvointia mittaava jalkapohjaindeksi on yksi vuoden 2016 Tietohaarukan uusista tilastotulokkaista. Se lukeutuu ruokaketjussa eläinten hyvinvointi- ulottuvuuteen ja on ensimmäinen broilereita koskeva tilasto tietohaarukassa.

Lue lisää

Tilastotarina

Tilastoja - Tietohaarukka
Tietohaarukka kokoaa luvut pellolta pöytään

Tietohaarukka - tilastotietoa elintarvikealasta -julkaisu on monipuolinen tilastopaketti koko ruokaketjusta niin alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta kuin ruuan kulutuksestakin.

Lue lisää

Tietohaarukka

Tilastoja - Tietohaarukka
Kananmunista valtaosa tulee virikehäkkikanaloista

Kananmunatuotannossa tapahtui alkuvuodesta 2012 merkittävä muutos, kun häkkikanalat kiellettiin voimaan astuneen EU-direktiivin vuoksi. Vielä vuonna 2011 häkkikanaloissa tuotettujen munien osuus kananmunatuotannosta oli 69 %, joten kielto vaikutti monen kanalan toimintaan.

Lue lisää

Turvallisin pakkaus

Tilastoja - Tietohaarukka
Mehiläisten hoito kiinnostaa

Kiinnostus mehiläisten hoitoa kohtaan on kasvanut selvästi viime vuosien aikana. Mehiläishoidon peruskursseille on ollut tunkua ja harrastajia löytyy kaikenikäisistä naisista ja miehistä.

Lue lisää

Tilastotarina

Tilastoja - Tietohaarukka