Ruokakasvatus

rt_osio_kasvatus_marko_myllyaho.jpg

Ruokakasvatuksen sivusto on tarkoitettu oppimateriaaliksi kouluihin sekä tietopaketiksi kuluttajille. Tietoa ja tehtäviä on kaikille ikäryhmille ja taitotasoille. Osiossa Hyvä tavaton kerrotaan ruoka- ja tapakulttuurista. Ruuan matkaan pellolta pöytään voi tutustua Ruokaketju-osiossa. Ruokavisan oppimateriaali on suunnattu yläkoululaisten ruokakasvatukseen. Opettajien materiaalista löytyy vinkkejä opettajille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Ruokakulttuuria ja -tapoja

Hyvä tavaton - ruoka- ja tapakulttuuri

Hyvä tavaton - ruoka- ja tapakulttuuri

Miten suomalainen ruokakulttuuri tai eri maakuntien ruokaperinteet ovat syntyneet? Lue myös naapurimaidemme ruokakulttuurista ja ruokailutavoista ja nappaa vinkit erilaisiin kattauksiin sekä arki- ja juhlaruokiin.

Lue lisää

Kouluruokailua kehitetään yhdessä

Kouluruoka-agentin käsikirja
Lue myös
Valtakunnallisen Ruokavisan voitti Napapiirin yläaste Rovaniemeltä

Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun voitti Napapiirin yläasteen joukkue Rovaniemeltä, Lapista. Nelihenkisen joukkueen menu piti sisällään puhtaita pohjoisen makuja: luonnonmarjoja, poroa sekä luomumaitotuotteita. Historiallisen kovatasoinen kisa käytiin torstaina Helsingin Messukeskuksessa...

Lue lisää

Ruokavisan voitto Napapiirille

Vastuullinen kuluttaja

Riittävä ravinto on yksi ihmisen perustarpeista. Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista 13 prosenttia menee elintarvikkeisiin, mutta millä perusteilla teemme valintamme? Ruoka ei ole kuitenkaan pelkkää ravintoa, vaan se on myös kulttuuria, yhdessä tekemistä ja nautintoa.

Lue lisää

Vastuullista kuluttamista

Opettajien materiaali

Opettajien materiaaliin on kootttu opetusmateriaaleja, vinkkejä ja ideoita opetuksen tueksi.

Lue lisää

Opettajalle

Opettajien materiaali
Vältä ruokahävikkiä

Hukkaan heitetty ruoka on suuri ja täysin turha taakka ympäristölle. Paitsi että hävikkiruuan tuotannossa käytetyt raaka-aineet on kulutettu, myös tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset on tuotettu turhaan.

Lue lisää

Ruokahävikki

Maakuntien ruokaperinteitä

Suomessa maakunnilla on erilaisia, omia perinneruokia. Ennen voimakkainakin näkyneet erot ovat vuosien myötä tasoittuneet, mutta silti eroja eri maakuntien välillä on.

Lue lisää

Maakuntien ruokaperinteitä

Hyvä tavaton - ruoka- ja tapakulttuuri
Ravitsemus ja ruuan valinta

Ravitsemusosiossa on tietoa ja ohjeita ruokavalintoihin ja siihen mitä ja kuinka paljon lautaselle tulisi valita erilaisia raaka-aineita.

Lue lisää

Miten syödä terveellisesti?

Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
Pelit ja testit

Tälle sivulle on koottu eri-ikäisille sopivia pelejä ja testejä ruoka-aiheesta!

Lue lisää

Testaa tietosi peleillä!

Pelit ja testit
Ruokakasvatusta kaikille

Ruoka on kiinnostava ja herkullinen pedagoginen työkalu. Se on yhtä aikaa henkilökohtainen ja globaali asia, jota voi tarkastella lukuisista näkökulmista.

Lue lisää

Ruokakasvatus kuuluu kaikille

Ruokakasvatusta kaikille
Kouluruokapäivä näytti kouluravintoloiden monipuolisuuden

Kaupunkilaisten oma kouluruokatapahtuma Kouluruokapäivä kokosi tiistaina Teurastamolle satoja kiinnostuneita kaupunkilaisia tutustumaan moderniin kouluruokaan ja ideoimaan sen tulevaisuutta.

Lue lisää

Kouluruokapäivä 2014