Tehtäviä

Mikrobien pääryhmät

  • Tiedätkö esimerkkejä steriilistä?
  • Tyhjennät astianpesukoneen puhtaista astioista, onko niissä mikrobeja?

Hyödylliset ja haitalliset mikrobit

  • Miksi etelän rantalomalle lähtiessä aletaan syödä maitohappobakteerikapseleita?
  • Mikä homeen tuottama kemiallinen aine on tärkeä lääkeaine?

Lisääntymiseen vaikuttavat tekijät

  • Miten keittiötoiminnassa vähennetään tai poistetaan mikrobeilta ravintoa?
  • Onko puhtaalla pulpetilla mikrobeja?
  • Maitolasi unohtuu pöydälle, voiko joku mikrobi lisääntyä siinä?

Vesi

  • Missä säilytetään rusinat, vehnäjauhot?
  • Miksi maitojauheesta tehtyä maitoa ei pidä säilyttää?
  • Sekoitat mausteseoksen kermaviiliin. Minkälainen on säilyvyys?

Lämpötila

  • Oletko joskus löytänyt jääkaapista pilaantunutta elintarviketta, minkälaista?
  • Viilin tai siman valmistuksessa on useita lämpötiloja, miksi?

Happamuus

  • Miten eroaa säilyvyys: avomaan kurkut, kasvihuonekurkku, viipaloitu kurkku, maustekurkut, suolakurkut?

Happi

  • Onko tyhjiöpakatuissa leikkeleissä mikrobeja?
  • Onko kaasupakkauksessa olevissa lihapullissa mikrobeja?
  • Voivatko jotkut mikrobit lisääntyä näissä?
  • Voiko näitä säilyttää ilman riskiä huoneenlämpötilassa?
  • Voiko tyhjiöpakatusta savukalasta saada ruokamyrkytyksen?

Bakteerien lisääntymisnopeus

  • Miksi kaupan kylmäkalusteissa tuotteiden pitää olla merkittyjen rajojen sisäpuolella?
  • Miksi esimerkiksi kaasupakattua jauhelihaa ei pidä pakastaa viimeisenä käyttöpäivänä?
  • Onko väliä, kuinka kauan maitoa, täytekakkuja tai ruokasalaatteja säilytetään ruokapöydällä?
  • Joskus kaupoissa tai kahviloissa edellisen päivän voileivät ja sämpylät ovat esillä lämpimämmässä kohdassa kuin tuoreet. Mikä on ongelma?