Ruuan terveysriskit

Paitsi raaka-aineiden oikea säilytys, myös niiden oikea käsittely takaa nauttimamme ruuan laadun ja turvallisuuden. Ruokamyrkytyksiä sattuu sekä yksityisten ihmisten kotona että joukkoruokailuissa, missä ne tulevat usein helpommin ilmi sairastuneiden suuremman määrän vuoksi.

Ruokamyrkytysten syynä on useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Hidas jäähdyttäminen
  • Säilytys lämpimässä
  • Epätäydellinen kypsennys
  • Epähygieeninen käsittely

Useimmat ruokamyrkytysbakteerit lisääntyvät ja/tai tuottavat myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita nopeasti huoneenlämmössä, kun taas jääkaapissa elintarvike säilyisi turvallisena pidempään. Kuumennus tuhoaa useimmat bakteerit ja niiden myrkyt tehokkaasti.

Keinoja suojautua ruokamyrkytysbakteereilta

  • Pese kätesi ennen ruuan valmistusta.
  • Älä maista raakaa jauhelihataikinaa tai muuta raakaa lihaa.
  • Käsittele raakaa lihaa ja jauhelihaa aina eri työvälineillä kuin kypsiä elintarvikkeita.
  • Raakalihatuote on ennen kuumennusta säilytettävä erillään muista elintarvikkeista, mieluiten alkuperäisessä pakkauksessaan.
  • Hanki raakaa lihaa varten oma leikkuulauta.
  • Pese raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat ja astiat sekä kätesi.
  • Vaihda työpintojen pyyhkimiseen käyttämääsi pyyhettä riittävän usein.
  • Kypsennä liha kauttaaltaan kypsäksi, vähintään 70 asteeseen.
  • Älä juo pastöroimatonta maitoa.
  • Noudata pakkausten säilytysten suosituslämpötiloja mahdollisimman hyvin.