Välipala

Välipalalla on suuri merkitys päivän ruokarytmissä. Saat siitä tarvitsemaasi lisäenergiaa. Usein välipala syödään lounaan ja päivällisen välissä.

Välipala on usein yksinkertainen, nopea ja helppo laittaa. Voit valmistaa sen perusruoka-aineista: leipä, juusto, leikkeleet, vihannekset, hedelmät, erilaiset maitotuotteet, valmiit, joko kotona valmistetut tai kaupasta ostetut marjapuurot, kiisselit, jne. Välipalan valmistaminen on mukava tapa aloittaa tutustuminen ruuanlaittoon.

Ruokavisa, Ruokatieto, aamiainen, ravitsemus, kuva Elina Himanen

Esimerkkejä hyvistä välipaloista.

Välipalaehdotuksia

Seuraavissa välipaloissa ovat energian määrä ja hyvät ravintoaineet tasapainossa

  • Vispipuuroa ja maitoa, leipää, leikkelettä ja tomaattia
  • Karjalanpiirakka, keitetty kananmuna, lasi maitoa ja omena
  • Marjakiisseliä ja maitoa, sämpylä, juustoa ja tuorekurkkua
  • Jogurtti tai viili, mysliä, näkkileipää, makkaraa , lasi mehua
  • Marjapirtelö, ruisleipää, maksamakkaraa ja tomaattia
  • Hedelmäsalaattia, kauraleipää, juustoa ja paprikaa
  • Riisi-omenapuuroa, maitoa, vaaleaa leipää, kinkkua ja tuorekurkkua
  • Porkkanasämpylä, juustoa ja tomaattia, lasi maitoa tai kaakaota
  • Ohrarieskaa, tuorejuustoa ja tomaattia, porkkana, lasi maitoa tai teetä
  • Ruisleipää, paistettu kananmuna , kurkkua, lasi maitoa tai mehua, appelsiini

Makeisia, limsaa, energiajuomia, sipsejä ja muita "höttöruokia" tulisi syödä vain hyvin satunnaisesti. Ne eivät pidättele nälkää kovinkaan pitkään ja sisältävät niukasti ravintoaineita, mutta runsaasti ylimääräistä rasvaa ja sokeria, siis "tyhjää" energiaa.

Ruokatieto, herkut sokeripaloina, Leipätiedotus

Kuvasta näet, kuinka paljon sokeria joissain tuotteissa on.

Rasva ja sokeri nostavat energian määrää.

Sokerista et saa suojaravintoaineita, ainoastaan energiaa.

Rasvan määrän lisäksi tulee huomioida rasvan laatu, eli välttää kovaa rasvaa ja suosia pehmeää. Tarkkaile myös suolan määrää. Esimerkiksi pussillisesta perunalastuja kertyy yhtä paljon energiaa  ja paljon enemmän suolaa kuin monipuolisesta ateriasta. Ravintoaineita sipseissä ei kuitenkaan ole riittävästi. 

Esimerkkejä joidenkin herkkujen sokeri-, rasva- ja energiamääristä

Nämä sopivat satunnaiseen käyttöön - eivät välipaloiksi!

Ruoka-aine Sokeria Rasvaa Energiaa(Kcal)
Tavalliset perunalastut(100g) Ei sisällä 21 g 480
Grillimausteiset perunalastut Ei sisällä 32 g 540
Popcorn (low fat) (100 g) Ei sisällä 11 - 12 g 390-430
Popcorn (tavallinen) (100 g) Ei sisällä 23 g 490
Suolapähkinät (100 g) Ei sisällä 53 g 630
Suklaa (100g) noin 25 sokeripalaa (54 g) 34 g 560
Suklaapatukka (50 g) noin 10-12 sokeripalaa (26 g) 15-17g 260-300
1 pussillinen karamelleja (90 g) noin 40 sokeripalaa (75-80 g) Ei sisällä 300
Rasiallinen karamelleja (20 g) 5 sokeripalaa (8-10 g) Ei sisällä  70
Tikkari (12 g) noin 4 sokeripalaa (8,5-9,5 g) Ei sisällä 40
Virvoitusjuomat (100g / 1dl)   Ei sisällä 38