Koti

Vinkkejä kuluttajalle

Ruokaketjun viimeinen lenkki ei ole kauppa, vaan me kaikki kuluttajat. Katso, millaisia vinkkejä kauppias antaa kuluttajille ruuan säilytykseen ja kuljetukseen.

Sen jälkeen kun kuluttaja on ostanut elintarvikkeen kaupasta, on hän itse vastuussa sen turvallisuudesta.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Mitä ruokailijat ovat unohtaneet tehdä ruokailun päätyttyä?

Kun käsittelet ja valmistat kotona ruokaa, muista nämä:

  • Säilytä tuotteet niille sopivassa lämpötilassa: kuivatuotteet kuivassa ja viileässä, tuoretuotteet jääkaapissa.
  • Pidä keittiö siistinä laittaessasi ruokaa.
  • Tarjoa kuuma kuumana ja kylmä kylmänä.
  • Kuumenna valmiiksi kypsennetyt ruuat erityisen huolellisesti.
  • Kuljeta elintarvikkeet kaupasta kotiin mahdollisimman nopeasti ja laita varsinkin kylmäsäilytystä vaativat tuotteet viipymättä paikoilleen.
  • Pese kätesi aina ennen ruuan valmistusta.
  • Hanki omat leikkuulaudat raa’alle lihalle, kalalle, kasviksille ja leivälle.
  • Pese raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat ja astiat sekä kätesi huolellisesti.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Maito

Kun asiakas ostaa maitotölkin kaupasta, tärkeintä on viedä se nopeasti kylmään. Usein kylmäketjun heikoin lenkki on kuluttaja itse: kesähelteellä lyhytkin rupattelutuokio naapurin kanssa kauppareissulla saattaa heikentää kauppakassissa olevan maidon laatua ja säilyvyyttä.

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan turvallisuus suomalaisessa ruokaketjussa