Sesonkikalenteri helpottaa kausiruokailua

Vastuullinen kuluttaja valitsee ruokansa raaka-aineet vuodenaikojen, sesonkien mukaan. Suomessa eri raaka-aineiden sesongit eli kaudet, jolloin raaka-aineet ovat parhaimmillaan, vaihtelevat paljon. Jokaisena vuodenaikana on mahdollista syödä terveellisesti ja ympäristö huomioon ottaen, tietenkään hyvää makua unohtamatta.

Kasvukauden aikana tuotetut kasvikset tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa, valaistusta ja lannoitteita kuin silloin, jos ne tuotettaisiin muuna aikana. Lisäksi kausiruoka on maultaan ylivoimaista.

Kasvukauden ulkopuolella kalliit tuotantokustannukset siirtyvät tuotteiden hintoihin, joten kausikasvikset tunnistat usein myös edullisuudesta.

Alla olevasta taulukosta selviää, milloin kannattaa valita erilaisia raaka-aineita.

sesonkitaulukko

vuoden-
aika

kauden raaka-aineet
Kevät korvasienet
nokkonen
retiisi
villivihannekset
raparperi
hauki
lahna
Kesä varhaisperunat
mansikka
salaatit
sipuli
kurkku
tomaatti
herne
porkkana
yrtit
kesäkurpitsa
mustikka
vadelma
mustaviinimarja
punaviinimarja
Syksy kurkku
tomaatti
kurpitsat
tuoreet pavut
purjo
peruna
juurekset
mustikka
puolukka
karpalo
lakka
omena
luumu
sienet
riista
Talvi  peruna
juurekset
kaali
kuivatut pavut ja herneet
idut
riista

 

Raparperi on kevään herkku. 

Ruokatieto, raparperi, kuvittaja Tuija Fagerlund

 

 

 

Kesällä kypsyvät luonnonmarjat,
mm. mustikat. 

Ruokatieto, mustikka, kuvittaja Tuija Fagerlund

 

 

Erilaiset sienet kuuluvat syksyn seosnkikalenteriin.

Ruokatieto, suppilovahvero, kuvittaja Tuija Fagerlund

 

 

Talvella metsästetään ja syödään riistaa.

Ruokatieto, hirvi, kuvittaja Tuija Fagerlund