Vältä ruokahävikkiä

Hukkaan heitetty ruoka on suuri ja täysin turha taakka ympäristölle. Hävikkiruuan tuotannossa käytetyt raaka-aineet on kulutettu, mutta myös tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset on tuotettu turhaan.

Ruokavisa, Tyhjä lautanen, kuva Tuija Fagerlund

Ruokahävikkiä muodostuu eniten kotitalouksissa, yhteensä yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Jokainen suomalainen siis haaskaa ruokaa yli 20 kiloa vuosittain! Määrään voi kuitenkin jokainen meistä vaikuttaa.

Näin voit vähentää ruokahävikkiä

  •     suunnittele
  •     säilytä
  •     arvioi ja
  •     tuunaa!

Ennen kauppaan menoa

  • Kurkista kaappeihin ja tarkista, mitä kotoa jo löytyy. Voit myös ottaa kuvan jääkaapin sisällöstä. Näin voit kaupassa tarkistaa, ettet osta jo jääkaapissa olevaa ruokaa!

  • Suunnittele, mitä aiot syödä lähipäivinä.

  • Tee kauppalista.

Kaupassa

  • Osta vain sen verran, mitä tarvitset.

  • Tarkasta kaupassa tuotteen käyttöikä, ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös hinnaltaan alennetut tuotteet.

  • Vältä heräteostoksia ja liian suuria pakkauksia.

  • Tutustu kauppojen tapoihin välttää ruokahävikkiä Päivittäistavarakaupan videolla.

Säilytä ruoka oikein

Jäikö silti vielä tähteitä?

  • Laske etukäteen, miten paljon ruokaa kannattaa tehdä, niin et valmista sitä liikaa.

  • Jos ruokaa jää tähteeksi, käytä se osana seuraavan päivän ateriaa.

  • Ylijääneen ruuan voit vaikka pakastaa.

  • Arvioi aisteillasi (katso, haista ja maista), voiko ruokaa syödä. Älä kuitenkaan syö pilaantuneita tai homeisia ruoka-aineita.

  • lisää vinkkejä Tuunaa!-osiossa.

Ruokavisa, Ostoslista, kuva Tuija Fagerlund