Kananmunia munitaan virikehäkkikanaloissa, lattiakanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Kaikissa kanaloissa kanoilla on käytettävissä pesä, kuopsutuspaikka ja orsia.

Kanat munivat vuodessa yli 330 munaa, eli lähes joka päivä yhden munan. Suomessa valtaosa munivista kanoista on valkoisia kanoja. Ruskeita kanoja tuotannosta on alle 10 %. Valkoiset kanat tuottavat valkoisia munia, ja ruskeat kanat ruskeita munia.

Pakkaamo

Pakkaamossa kananmunat leimataan niiden alkuperän ja tuotantotavan osoittavalla leimalla. Leiman ensimmäisestä numerosta voit päätellä tuotantotavan. Kirjaimet leiman keskellä kertovat alkuperämaan. Leiman viimeiset numerot kertovat, missä kanalassa munat on tuotettu.

0 = LUONNONMUKAINEN TUOTANTO
1 = ULKOKANANMUNIEN TUOTANTO
2 = LATTIATUOTANTO
3 = VIRIKEHÄKKITUOTANTO

Pakkaamosta kauppaan tai ruokatehtaaseen

Pakkaamosta munat voidaan kuljettaa ruokatehtaaseen tai suoraan kauppaan tai tukkuun myytäväksi. Ruokatehtaissa kananmunista valmistetaan esimerkiksi kananmunamassaa eli valmiiksi rikottua ja sekoitettua kananmunaa. Kananmunia käytetään myös monien valmisruokien yhtenä raaka-aineena.

Kaupassa ja keittiössä

Kananmunia myydään kaupassa erikokoisissa kennoissa ja kennoihin on yleensä merkitty minkälaisessa kanalassa munat on tuotettu. Suurtalouskeittiöt, ravintolat ja leipomot tilaavat kananmunansa tukuista.

Kananmunalla on monta tehtävää ruuanlaitossa.

Se kuohkeuttaa ja kohottaa leivonnaiset, sitoo ja saostaa kastikkeet ja laatikot, emulgoi salaatinkastikkeet ja majoneesin, antaa väriä ja kiiltoa paistettaessa sekä parantaa makua ja ravintoarvoa.

Kananmunan reitti -julisteet

Kananmunan reitti -juliste

Lataa tiedosto

Kananmunan reitti -juliste, tekstitön

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun