Keskustelunaiheita tunneille

YLEISIÄ

  • Mitä kaikkea viljoista valmistetaan?
  • Mistä leivästä pidät eniten? Mitä laittaisit herkkuvoileipäsi päälle?
  • Montako viipaletta leipää syöt päivittäin?
  • Mistä puurosta pidät eniten?
  • Mitä olet leiponut itse?

 

1.-2. lk

  • Leivät, puurot ja pastat tehdään viljan jyvästä. Missä kohtaa viljaa ovat sen jyvät? 
  • Mitä perinteisiä suomalaisia viljalajeja tunnistat julisteesta? Entä mitä viljasta valmistettuja ruokia?
  • Mistä viljasta tumma leipä yleensä tehdään? Entä vaalea? 

 

3.-4. lk

  • Missä leipää säilytetään kotona? 
  • Mitä muroja tai mysliä syöt? Mitä muita aineita niissä on viljatuotteiden lisäksi? Miksi niitä tulisi syödä harvemmin?
  • Mistä pasta tehdään? Entä mannasuurimot ja couscous?
  • Mitä eroa on täällä paistetulla ja täällä leivotulla leivonnaisella?

 

5-6. lk

  • Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse mukana kyntämässä tai kylvämässä?
  • Minkä takia vilja muuttuu loppukesällä keltaiseksi?
  • Miten suurimo, ryyni, hiutale ja lese eroavat toisistaan?
  • Miten durumvehnä eroaa tavallisesta vehnästä?
  • Mitkä viljat sisältävät gluteenia?
  • Mitä erilaisia vehnäjauhoja (karkeusasteet) löydät kaupasta?
  • Minkä pituinen on viljelykausi Suomessa? Entä Keski- tai Etelä-Euroopassa?

 

 

Ruokatieto, Viljat, Annukka Varis