Ruokakulttuuri

rt_osio_kulttuuri_marko_myllyaho.jpg

Suomalainen ruokakulttuuri on laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus. Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Me suomalaiset luomme ruokakulttuuriamme omilla päivittäisillä valinnoillamme. Näiden sivujen avulla voit rakentaa kokonaiskuvaa ruokakulttuurin runsaudensarvesta. Hyppää kyytiin ja pohdi, millaista ruokakulttuuria itse toteutat ja luot!

Ruokakulttuurin kehitysvaiheet Suomessa

Pohjoinen ulottuvuus eli sijaintimme arktisella alueella, idän ja lännen välissä on vaikuttanut ja vaikuttaa ruokakulttuurin kehitykseen Suomessa.

Lue lisää

Kehitysvaiheet

Ruokakulttuurin kehitysvaiheet
Nykypäivän ruokajuhla

Ruokavuottamme rytmittävät niin vuotuisjuhlat kuin ihmisen elämänkaaren etapit, joihin hyvä ruoka on aina kuulunut olennaisena osana.

Lue lisää

Nykypäivän ruokajuhla

Nykypäivän ruokajuhla
Ruoka harrastuksena

Suomessa arvostetaan itse selviytymistä ja kädentaitoja. Ruuanlaitto on statustaito, jota arvostaa 67 prosenttia suomalaisista. Eniten kunnioitusta nauttivat hyvät leipojat. Harrastuksekseen ruuanlaiton mainitsee 13 prosenttia suomalaisista.

Lue lisää

Ruoka harrastuksena

Ruoka harrastuksena
Alueelliset erot ja erikoisuudet

Suomalaisessa ruokakulttuurissa on lukemattomia omia erityisyyksiä. Esimerkkeinä olkoot vaikkapa maidon juonti ateriolla, uusien perunoiden ja oman maan mansikoiden aikaansaama kevätvillitys.

Lue lisää

Alueelliset piirteet

Alueelliset erot ja erikoisuudet
Maailman makuja

Matkailun myötä uudet makumaailmat ovat tulleet suomalaisille entistä tutummiksi. Myös maahanmuuttajat ovat tuoneet tullessaan meille maansa ruokakulttuuria.

Lue lisää

Maailman makuja

Maailman makuja
Uudet tuulet ponnistavat omasta kulttuurista

Suomalainen ruokakulttuuri lepää suurelta osin perinteisissä, mutta ajan muokkaamissa ruuissa ja tavoissa. Lisäksi unohtuneita, vanhoja raaka-aineita ja osaamista kaivetaan esiin, ja täysin uusia tuulia saapuu maahamme koko ajan.

Lue lisää

Uudet tuulet

Uudet tuulet
Nykypäivän ruoka-arki

Muuttuva maailma muokkaa jatkuvasti myös ruokakulttuuriamme. Se, mikä on arjen perusruokaa, vaihtelee tänä päivänä yksilökohtaisesti enemmän kuin koskaan ennen. Ylenpalttisen ruokatarjonnan keskellä valinnanvapaus voi tarkoittaa myös valinnanvaikeutta.

Lue lisää

Nykypäivän ruoka-arki

Nykypäivän ruoka-arki
Ruoka ammattina

Ruokaketju työllistää yhteensä noin 300 000 suomalaista. Se on 12 % työvoimasta. Jokainen lenkki ketjussa edistää tahollaan ruokakulttuuria.

Lue lisää

Ruoka ammattina

Ruoka ammattina
Ruokakulttuuri kautta aikojen

Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy monilla tahoilla yhtä aikaa ja kokonaiskuvaa voi tuntua vaikealta muodostaa. Tämän aikajanan tarkoituksena on luoda silmäys kehitysvaiheisiin jatkumona nykypäivästä vuosituhansien taakse ennen ajanlaskumme alkua.

Lue lisää

Ruoka kautta aikojen

Ruokakulttuuri kautta aikojen