Ruokakulttuuri

rt_osio_kulttuuri_marko_myllyaho.jpg

Suomalainen ruokakulttuuri on laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus. Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Me suomalaiset luomme ruokakulttuuriamme omilla päivittäisillä valinnoillamme. Näiden sivujen avulla voit rakentaa kokonaiskuvaa ruokakulttuurin runsaudensarvesta. Hyppää kyytiin ja pohdi, millaista ruokakulttuuria itse toteutat ja luot!

Muuttuva ruokakulttuurimme

Ravintolaelämä käynnistyy keisarikunnassa

Ravintolaelämä käynnistyy keisarikunnassa

Helsingistä tuli vuonna 1812 Venäjän keisarikuntaan kuuluvan Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Pääkaupungiksi muuttuminen oli tärkeä käännekohta Helsingille: kaupungista alkoi kasvaa Suomen väestön, kulttuurin, talouden ja hallinnon keskus.

Lue lisää

Suussa sulavaa Suomesta

Maakuntien rikas ruokakulttuuri yhdistää perinteitä ja luovuutta

Maakuntien rikas ruokakulttuuri yhdistää perinteitä ja luovuutta

Suomessa on pääasiassa läntinen ja itäinen ruokaperinne. Tämän jaon juuret ovat varhaisempaa historiaa kuin valtakunnalliset yhteydet Ruotsiin tai Venäjään.

Lue lisää

Kotien keittiöistä

Mistä ruokakulttuuri koostuu?

Mistä ruokakulttuuri koostuu?

Eri kulttuureissa on erilaisia perinteitä sekä tapoja suhtautua ruokaan.

Lue lisää
Kielen mitta matkaa
Ruokakulttuuri 1500 - 1700-luvuilla

Tavoite pitää nälkä loitolla leimasi suomalaisten ruokasuhdetta näinä vuosisatoina. Ruuan riittämiseksi viljeltyä ja kerättyä satoa säilöttiin ja varastoitiin, sillä tuoreita raaka-aineita saatiin vain osan vuodesta.

Lue lisää

Ruokasuhteena nälkä

Vieraasta omaksi
Näin syö nelihenkinen suomalaisperhe

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa siitä miten Suomi syö. Ruokatieto laski vuonna 2010 tilasto- ja kulutuslukujen perusteella nelihenkisen suomalaisperheen viikon aikana käyttämän ruoka- ja juomamäärän. Keskivertoa edustava perhe kuvattiin ruokineen omassa keittiössään.

Lue lisää

Näin syömme

Paikallista kulttuuria
Suomalaisten suosikkiruuat

Perinteiset ruokalajit ovat suomalaisten vahvoja suosikkeja. Suosikkiruokia on tutkittu muutaman vuoden välein, eikä tuloksissa ole vuodesta toiseen kovin suurta vaihtelua.

Lue lisää

Kalaruuat maistuvat

Suomalaisten suosikkiruuat
Pohjoinen ulottuvuus

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Arktisessa ruuantuotannossa lyhyt kesä ja alhainen lämpötila rajoittavat viljeltävien kasvien määrää.

Lue lisää

Luonnon armoilla

Pohjoinen ulottuvuus
Toisen maailmansodan vaikutus ruokakulttuuriimme

Suomi joutui toiseen maailmansotaan vuonna 1939 aika yllättäen. Ruokahuoltoa kehitettiin pikavauhtia, mutta nälältä ei sotavuosina vältytty.

Lue lisää

Liian hyvää arkiruokaa?

Vieraasta omaksi