Nykypäivän ruokajuhla

Ruokajuhla
Ruokavuottamme rytmittävät niin vuotuisjuhlat kuin ihmisen elämänkaaren etapit, joihin hyvä ruoka on aina kuulunut olennaisena osana.

Tässä osiossa tutustutaan erilaisiin vuodenkierron sesonki- ja perhejuhliin, perehdytään niiden järjestämiseen, tapaperinteisiin sekä annetaan vinkkejä juhlien tarjoiluihin.

Suurimmat vuotuisjuhlat ovat kirkollisia juhlapyhiä, joiden tarjoilussa perinteillä on vahva asemansa. Vuotta rytmittävät myös muut kiinteät juhlat Runebergin päivästä itsenäisyyspäivään. Osalle päivistä on vakiintuneita perinneherkkuja, kuten Runebergin päivään nimikkotortut tai uudenvuoden juhlintaan perunasalaatti ja nakit.

Tarjoilussa perinteillä on vahva asemansa.

Joskin taas esimerkiksi isänpäivään tai itsenäisyyspäivään ei ole tiettyjä tarjoiluperinteitä. Monet juhlat ovat avoimia sukujen, perheen ja juhlanjärjestäjän omille ja yksilöllisille perinteille sekä vaihtuville ideoille.

Oma tapa juhlia

Jokainen perhe viettää juhlia haluamallaan tavalla. Joissakin perheissä juhlien viettämistä, tai niiden viettämättömyyttä, ohjaavat uskonto, perinteet tai jopa sosiaalinen paine.

Ristiäisiin, rippijuhliin, häihin ja muihin elämän tärkeisiin juhliin liittyy oleellisesti ruoka ja juoma. Näissäkin juhlissa perinteet ovat usein tärkeitä, mutta usein juhlien järjestäjät toteuttavat tarjoilut omien mieltymystensä mukaan ja myös ajan hengessä. 

 

Kuva: Hyvää Suomesta