Vuodenajat kutsuvat juhlaan

Ruokavuottamme rytmittävät raaka-aineiden sesongit ja vuotuisjuhlat, joita juhlistetaan hyvällä ruualla. Vuotta höystävät myös rennot illanistujaiset perheen, sukulaisten tai ystävien kanssa.

Nykypäivänä sesonkien merkitys on pienentynyt, sillä kaupoista saa melkein mitä vain ympäri vuoden. Siitä huolimatta ruokasesongit saavat yhä suomalaiset herkuttelemaan omilla ajankohtaisilla tuotteillamme. Esimerkiksi alkukesään kuuluvat tietysti uudet perunat  ja loppukesään metsien marjat. 

Kirkkopyhiä ja merkkihenkilöitä

Suurimmat vuotuisjuhlat ovat kirkollisia juhlapyhiä, joiden tarjoilussa perinteet ovat pääasiassa. Vuotta rytmittävät myös muut kiinteät juhlat Runebergin päivästä itsenäisyyspäivään.

Merkkipäiville on vakiintunut perinneherkkuja ja tyypillisiä menuita.

Osalle merkkipäivistä on vakiintunut perinneherkkuja ja tyypillisiä menuita, kuten uuden vuoden perunasalaatti ja nauravat nakit. Toiset juhlat ovat avoimia sukujen ja juhlanjärjestäjän omille perinteille ja vaihtuville ideoille. Esimerkiksi isänpäivään tai itsenäisyyspäivään ei ole vakiintuneita tarjoiluperinteitä.

 

Kuva: Kekri.fi/Jeppe Tuominen