Mistä suomalainen ruokakulttuuri koostuu?

Ruokaperinteet ovat suomalaisille tärkeä osa ruokakulttuuria. Maakuntien ja alueiden perinneruuat mainittiin kolmanneksi useimmin, kun suomalaisilta kysyttiin, mistä asioista suomalainen ruokakulttuuri nykyään koostuu.

Kansainvälisyys ja uudet trendit

Eniten ääniä, 19 prosenttia, sai kansainvälisyys Suomen ruokakulttuurissa. Äänimäärä oli noussut hieman sitten vuoden 2008. Toiseksi useimmin mainittiin uusien trendien ja mainonnan merkitys, joka oli kiitänyt vuoden 2008 parista prosenttiyksiköstä jo 18 prosenttiin vastaajista vuonna 2015.

Puhdasta ruokaa

Puhdas ja luonnonmukainen ruoka nähdään yhtenä tärkeimmistä ruokakulttuurin rakennuspalikoista. Valmisruoat ja muut pikaruoat eivät kuulu vastaajien mielestä suomalaiseen ruokakulttuuriin yhtä paljon kuin vuonna 2008. Naiset liittävät terveellisyyden ja kotimaisten raaka-aineiden käytön useammin osaksi suomalaista ruokakulttuuria kuin miehet. Lähiruoka mainitaan 10 prosentissa vastauksista, kun vuonna 2008 sen mainitsi vain 3 prosenttia vastaajista.

Paikallisuus ja perinteet osana ruokakulttuuria

Maailmanlaajuisella tasolla kansalliset ruokaperinteet mainittiin toisena ruokakulttuurin ainesosana heti paikallisten raaka-aineiden ja ruokien jälkeen. Yhdessä syömistä piti ruokakulttuurin osana 14 prosenttia vastaajista. Vuonna 2008 näin ajatteli alle 10 prosenttia suomalaisista. Naiset näkivät yhdessä syömisen kuuluvan ruokakulttuuriin miehiä useammin.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Gallup Elintarviketiedon helmikuussa tekemästä kuluttajakyselystä. Ruokatiedon teettämään kyselyyn vastasi verkossa 500 yli 18-vuotiasta suomalaista.