Ruokakulttuuri kautta aikojen

Suomalainen ruoka kautta aikojen aikajan
Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy monilla tahoilla yhtä aikaa ja kokonaiskuvaa voi tuntua vaikealta muodostaa. Tämän aikajanan tarkoituksena on luoda silmäys kehitysvaiheisiin jatkumona nykypäivästä vuosituhansien taakse ennen ajanlaskumme alkua.

Selkeyden vuoksi kodin piirin ja ammattimaisen ruuan käsittelyn kehitysvaiheet on laitettu eri puolille aikajanaa, vaikka ne toki kautta aikojen ovat vaikuttaneet toinen toiseensa.  

Aikajanan tiedot perustuvat Hotelli- ja ravintolamuseossa koottuun ja esillä olevaan aikajanaan, jonka sisältöjä ovat täydentäneet pitkän linjan ruokatoimittajat Maritta Joutjärvi ja Helena Saine-Laitinen. Ruokatieto on myös saanut arvokkaita kommentteja ruoka-alan asiantuntijoilta: Kiitos, toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt Maa- ja kotitalousnaisista, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta ja ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta.