Honkolan kartanon herkkuja

Honkolan kartano sijaitsee Urjalan kunnassa lounaisessa Hämeessä. Kartano on noin 270 vuoden ajan kuulunut samalle suvulle, vaikka se ei koskaan ole mennyt perintönä isältä pojalle.

Honkola käsittää nykyisin hieman yli 4000 hehtaaria. Emäntä on tehnyt kartanosta ainutlaatuisen maatilan ja eläinfarmin. Emännän pääharrastus on aina ollut hevoset. Tallissa on nykyisin hevosia, navetassa lypsylehmiä ja sikalassa lihasikoja. Emäntä on tuonut Suomeen italialaisen barberiri-ankkarodun. Ankkojen lisäksi tilalla on hanhia, fasaaneja, viiriäisiä yms. sekä koiria ja kissoja, jotka kaikki kilpailevat emäntänsä suosiosta. Metsässä elää villejä valkohäntäpeuroja.

Emäntä on perinyt äitinsä ja äidinäitinsä kiinnostuksen hyvää ruokaa kohtaan. Talon erikoisuuksista koostuvan aterian kaikki ruoka-ainekset tulevat kartanon metsistä ja mailta, vihannekset puutarhasta ja kala kartanon järvistä. Alkukeittona on syvänvihreää nokkoskeittoa, jonka koristeena on keskelle lautasta neliapilan muotoon asetettuja viiriäisenmunia. Keiton kanssa on Honkolan perinteistä leipää, ohuita ruiskorppuja, jotka paistetaan vanhanaikaiseen tapaan leivinuunissa. Korppujen taikinajuuri on ollut Honkolassa käytössä jo sata vuotta.

Nokkoskeitto

1 l nokkosia
1 l kalalientä (ahvenista)
keitettyjä viiriäisenmunia

Voipallo:

3 rkl jauhoja
1,5 rkl voita

Keitä hieno kalaliemi pelkästään ahvenista. Soseuta keitetyt nokkoset ja sekoita kalaliemeen. Lisää jauhotettu voipallo keittoon, mutta sen voi jättää poiskin. Halkaise keitetty viiriäisenmuna koristeeksi jokaisen annoksen keskelle.

Keiton jälkeen tarjolle tuotava kalamureke tarjotaan pienenpienten herneitten ja korvasienikastikkeen kanssa. Sitten seuraa uunissa paistettuja viiriäisiä parsakaalipedillä ja peuranpaistia höysteenään hillotut mustarouskut. Aterian kohokohtana on savustettua barberiri-ankkaa cumberlandkastikkeen kera.

Uunissa paistetut viiriäiset

4-6 viiriäistä
noin 10 perunaa
salvianlehtiä
suolaa, pippuria
öljyä
200 g voita

koristeluun keitettyä parsakaalia

Kastike:

1 dl portviiniä
1 dl vettä

Kuumenna uuni 240 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat lehdenohuiksi, lado kerroksittain vuokaan, levitä voi nokareina päälle ja pane vuoka uuniin 20 minuuttia ennen viiriäisiä. Täytä viiriäiset salvialla, suolalla ja pippurilla. Ruskista ne öljyssä paistinpannussa, laita toiseen vuokaan, kaada portviini päälle ja työnnä uuniin. Lämmitä 1 dl vettä kattilassa. Kun viiriäiset ovat olleet uunissa 10 minuuttia, ota viiriäiset vuoasta, kaada portviini siitä kattilaan ja kuivata vuoka ruokalusikallisella viinietikkaa. Laita viiriäiset uudelleen vuokaan, kaada kuuma liemi kattilasta niiden päälle ja pane takaisin uuniin. Kun liemi kiehuu, viiriäiset ovat valmiit, samoin perunat. Kaada mahdollinen liika voi pois perunavuoasta. Tarjoa viiriäiset peruna-alustalta parsakaalin kanssa. Kaada kastike viiriäisten päälle.

Honkolan kartanon herkulliset jälkiruuat ovat myös kauniita katsella: kylmä mansikkakohokas vadelmakastikkeen kera, suklaavaahto ja unohdettu marenkikakku

Kylmä mansikkakohokas

800 g mansikoita
200 g sokeria
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 rkl likööriä (Grand Marnier tai Cointreau)
4 munanvalkuaista
0,5 dl kuohukermaa
2 liivatetta

Soseuta marjat ja sokeri. Liota liivatteet kylmässä vedessä, valuta vedestä ja sekoita desilitraan kiehautettua mansikkamehua, joka muodostui soseutettaessa. Sekoita marjaseokseen liivateliuos, likööri ja sitruunankuori. Laita seos kylmään ja vatkaa sitä puolen tunnin välein parin tunnin aikana. Vatkaa kerma ja valkuaiset erikseen vaahdoiksi ja sekoita vaahdot varovaisesti marjaseokseen. Anna jähmettyä vähintään 4 tuntia ja tarjoa vadelmakastikkeen kanssa

Unohdettu marenkikakku

5 munanvalkuaista
3,5 dl tomusokeria
0,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri ja leivinjauhe voimakkaasti sekoittaen. Kaada seos voideltuun vuokaan. Lämmitä uuni 225-asteiseksi, työnnä vuoka uuniin ja käännä samalla virta pois. Jätä kakku jäähtyvään uuniin vähintään 4 tunniksi tai "unohda" se vaikka seuraavaan päivään. Tarjoa paahtosokerimurusilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Suklaavaahto

150 g levysuklaata
4 jälkiruokalusikallista sokeria
4 rkl vahvaa kahvia
2 munankeltuaista
2 rkl viskiä
2 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa ja sekoita sokerin ja kuuman kahvin kanssa miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes seos on kiiltävää. Kun seos on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon viski ja keltuaiset. Kun seos on kokonaan jäähtynyt, lisää vaahdoksi vatkattu kerma varovasti kahden haarukan avulla. Kaada suklaavaahto lasimaljaan tai jälkiruokakuppeihin. Anna seistä kylmässä seuraavaan päivään. Tarjoa pikkuleipien kanssa.