24.10.2014Ympäristö

Suomalaisista viidesosa syö lihaa korkeintaan kerran viikossa tai vain vähän kerrallaan. Kuitenkaan 61 prosenttia väestä ei tyydy eikä aio tyytyä tuohon määrään. Neljäsosa suomalaisista olisi valmis korvaamaan lihaa pavuilla ja linsseillä, osoitti pohjoismainen tutkimus vuodelta 2014.

20.10.2014Ympäristö

Moni suomalainen on kiinnostunut terveellisestä ja kestävän kehityksen huomioivasta syömisestä. Kodin ulkopuolella syödyn ruuan sisältö ja vastuullisuus saattavat kuitenkin jäädä arvailujen varaan. Nyt henkilöstöruuan ravitsemuslaadun kilpailutus ja viestintä on mallitettu.

10.10.2014Ravitsemus

Liikunnan ja unen määrä vaikuttavat ruokavalintoihimme. Riittävästi nukkunut ja liikuntaa harrastava ihminen jaksaa panostaa terveellisiin ruokavalintoihin.

06.10.2014

Suomalaiset syövät aamiaisensa pikapikaa. Puolet kansasta sijoittaa arkiaamustaan viisiminuuttisen yöllisen paaston rikkomiseen, kun joka kymmenes sanoo selviävänsä aamiaisesta minuutissa. Viikonloppuisin kymmenen minuutin aamupalan nauttijoiden määrä nousee arjen 35 prosentista 42 prosenttiin. Moni kuitenkin toivoo aamuun lisää rauhallista omaa aikaa.

26.09.2014Paikallisuus

Kansainväliset kokkikilpailut ovat paitsi keittäjien, myös maiden välisiä mittelöitä osaamisessa, yhteistyössä ja vakuuttavuudessa. Työn tulokset heijastuvat ravintolakulttuuriin ja maan mahdollisuuksiin ruuan vientimarkkinoilla sekä kilpailussa ruokamatkailijoiden vierailuista.

18.09.2014Taloudellinen vastuu

Mistä ruuista suomalaismiehet saavat eniten kuitua? Montako luomumehiläispesää Suomessa kuhisee? Tiedot selviävät uusimmasta Tietohaarukka 2014 –tilastojulkaisusta.

12.09.2014Taloudellinen vastuu

Kauppa selvittää uusia tapoja vähentää ruokahävikkiä ja pakkausjätettä. Päivittäistavarakauppa ry, ympäristöministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö käynnistävät Motivan kanssa hävikkihankkeen, jossa vähennetään kaupoissa syntyvän ruoka- ja pakkausjätteen määrää. Säästöä voi syntyä satoja miljoonia euroja.

01.09.2014Taloudellinen vastuu

Ruoka on uusi musiikki ja katuruoka sen keihäänkärki. Keittäminen on statustaito, jota arvostaa 67 prosenttia suomalaisista. Suomessa kovinta rispektiä nauttivat hyvät leipojat. Kaksi kolmesta suomalaisesta toteaa, että syömämme ruoka kertoo paljon siitä, keitä olemme.

27.08.2014Ympäristö

Hukkaan heitetyn ruuan hinnalla nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla. Hävikkininjalla on siis hauskempi tai edullisempi elämä.

20.08.2014Ravitsemus

Suomalaisilla on lievä jodin puutos ja jodin saantia on parannettava, toteaa valtion ravitsemusneuvottelukunta. Se suosittelee, että jodin saannin parantamiseksi kuluttajat ja ammattikeittiöt käyttäisivät ruuanvalmistuksessa ensisijaisesti jodioitua suolaa. Tieto lisätystä jodista löytyy tuotteen pakkausmerkinnöistä.

12.08.2014Ravitsemus

Kotoa kouluun tuodut eväät ovat usein sokerisempia ja prosessoidumpia kuin julkiselle kouluruualle ja välipaloille annetut ravitsemussuositukset ohjaavat. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vain vajaa kolmannes eväistä täytti edes kolme viidestä kansallisen kouluateriasuosituksen mittarista.

26.06.2014Paikallisuus

Tuli ja luonnonantimet yhdistyvät suomalaisen kesäisessä ruuanlaitossa. Ikiaikainen perinne on muovautunut ajankohtaiseksi ajanvietteeksi, kun slow food –henkinen epäsuoralla tulella grillaus ja villiruuan keräily omaan käyttöön ovat yleistymässä kansalaistaidoiksi.

26.06.2014Paikallisuus

Ruokatiedon uutiset jää kesätauolle ja palaa lieden ääreen jälleen maanantaina 11. elokuuta.

18.06.2014Ravitsemus

Liiallinen sokerin saanti on suomalaisten lasten ja nuorten tyypillinen ravitsemusongelma. Jopa 80 prosenttia lapsista käyttää liian paljon sokeria. Sokeria syödään yli suositellun määrän jo 2-vuotiaana. Lapset ottavat mallia vanhemmistaan.

13.06.2014Taloudellinen vastuu

Ruokayrityksille on valmistunut uusia työkaluja, joilla ympäristötaloudellista lähiruokaa tuodaan useamman ihmisen arkeen. Kaupunkilaiset kuluttajat kaipaavat edelleen merkityksellistä perustelua lähiruuan ostamiseen: miksi lähiruoka olisi kova juttu minulle?

10.06.2014Taloudellinen vastuu

Lihan kuluttajahinnasta yhä suurempi osa jää kaupalle. Vuosien 2008 – 2012 välillä kaupan osuuteen oli kertynyt 2,6 prosenttiyksikön lisäys. Myös ruokateollisuuden osuus kasvoi prosenttiyksikön, mutta tuottajan ja verottajan osuudet puolestaan niukentuivat, osoittaa tuore tutkimus.

06.06.2014Ravitsemus

Jopa 30 – 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä elintapavalinnoilla, kuten terveellisellä ruokavaliolla. Suomessa tämä tarkoittaisi yli 10 000 syöpätapausta vähemmän vuosittain. Nykykäsityksen mukaan kasvispainotteinen, runsaskuituinen ruokavalio auttaa suojaamaan syövältä.

02.06.2014Paikallisuus

Kevään ruokakirjojen joukossa on useampia suomalaisten ravintoloitsijoiden teoksia. Kolmen helsinkiläisravintolan takahuoneen lisäksi lukija voi lähteä kiinnostaville makumatkoille myös Kreetalle, jolle sijoittuvat kahden konkariravintoloitsijan teokset.

30.05.2014Ravitsemus

Makumieltymykset muodostuvat varhain, ja ne vaikuttavat lasten ruokatottumuksiin. Mieltymykset ja tottumukset heijastuvat terveyteen aikuisiässä. Ruuan koettu maku ja herkullisuus ovat ominaisuuksia, jotka vaikuttavat aikuisiässä voimakkaimmin ruuan valintaan.

28.05.2014Paikallisuus

Suomen ensimmäistä villiyrttiviikkoa vietetään ensi viikolla 2. – 8. kesäkuuta. Elo-säätiön luoman valtakunnallisen teemaviikon tavoitteena on houkutella ammatti- ja kotikokit lähellä villinä kasvavien raaka-aineiden pauloihin.