26.06.2014Paikallisuus

Tuli ja luonnonantimet yhdistyvät suomalaisen kesäisessä ruuanlaitossa. Ikiaikainen perinne on muovautunut ajankohtaiseksi ajanvietteeksi, kun slow food –henkinen epäsuoralla tulella grillaus ja villiruuan keräily omaan käyttöön ovat yleistymässä kansalaistaidoiksi.

26.06.2014Paikallisuus

Ruokatiedon uutiset jää kesätauolle ja palaa lieden ääreen jälleen maanantaina 11. elokuuta.

18.06.2014Ravitsemus

Liiallinen sokerin saanti on suomalaisten lasten ja nuorten tyypillinen ravitsemusongelma. Jopa 80 prosenttia lapsista käyttää liian paljon sokeria. Sokeria syödään yli suositellun määrän jo 2-vuotiaana. Lapset ottavat mallia vanhemmistaan.

13.06.2014Taloudellinen vastuu

Ruokayrityksille on valmistunut uusia työkaluja, joilla ympäristötaloudellista lähiruokaa tuodaan useamman ihmisen arkeen. Kaupunkilaiset kuluttajat kaipaavat edelleen merkityksellistä perustelua lähiruuan ostamiseen: miksi lähiruoka olisi kova juttu minulle?

10.06.2014Taloudellinen vastuu

Lihan kuluttajahinnasta yhä suurempi osa jää kaupalle. Vuosien 2008 – 2012 välillä kaupan osuuteen oli kertynyt 2,6 prosenttiyksikön lisäys. Myös ruokateollisuuden osuus kasvoi prosenttiyksikön, mutta tuottajan ja verottajan osuudet puolestaan niukentuivat, osoittaa tuore tutkimus.

06.06.2014Ravitsemus

Jopa 30 – 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä elintapavalinnoilla, kuten terveellisellä ruokavaliolla. Suomessa tämä tarkoittaisi yli 10 000 syöpätapausta vähemmän vuosittain. Nykykäsityksen mukaan kasvispainotteinen, runsaskuituinen ruokavalio auttaa suojaamaan syövältä.

02.06.2014Paikallisuus

Kevään ruokakirjojen joukossa on useampia suomalaisten ravintoloitsijoiden teoksia. Kolmen helsinkiläisravintolan takahuoneen lisäksi lukija voi lähteä kiinnostaville makumatkoille myös Kreetalle, jolle sijoittuvat kahden konkariravintoloitsijan teokset.

30.05.2014Ravitsemus

Makumieltymykset muodostuvat varhain, ja ne vaikuttavat lasten ruokatottumuksiin. Mieltymykset ja tottumukset heijastuvat terveyteen aikuisiässä. Ruuan koettu maku ja herkullisuus ovat ominaisuuksia, jotka vaikuttavat aikuisiässä voimakkaimmin ruuan valintaan.

28.05.2014Paikallisuus

Suomen ensimmäistä villiyrttiviikkoa vietetään ensi viikolla 2. – 8. kesäkuuta. Elo-säätiön luoman valtakunnallisen teemaviikon tavoitteena on houkutella ammatti- ja kotikokit lähellä villinä kasvavien raaka-aineiden pauloihin.

26.05.2014Eläinten hyvinvointi

Tuotantoeläimiä kohdeltiin eläinsuojelusäädösten vastaisesti viime vuonna hieman aiempaa enemmän, kertoo Evira. Laiminlyöntejä havaittiin vajaalla kolmanneksella tarkastetuista tiloista, kun vuonna 2012 laiminlyöntejä oli vain neljänneksellä tarkastetuista tiloista.

23.05.2014Paikallisuus

Tämän kevään ruokakirjoja leimaa rentous ja helppous jopa hullutteluun asti. Monen kirjan takana on intohimoinen, itseoppinut ruokabloggari, mikä näkyy asialle omistautumisena.

21.05.2014Ravitsemus

Monipuolisesta ruokavaliosta saa yleensä riittävästi proteiinia, vakuuttavat suomalaiset ravitsemustutkijat. Proteiinin osuutta ruokavaliossa ei kannata ylikorostaa.

19.05.2014Työhyvinvointi

Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Pekka Terävä on Kokkien kokki 2014. Suomen Gastronomian Akatemian järjestämässä äänestyksessä Terävä kirkasti viime vuoden toisen tilansa kärkisijaksi. Äänestykseen osallistui 87 suomalaista kokkia ja keittiömestaria ja ääniä sai 82 kokkia.

15.05.2014Ravitsemus

Geenitason tutkimus tukee perinteisen ravitsemustutkimuksen tietoa ruokien terveysvaikutuksista. Vielä ravinnon ja geenien yhteisvaikutuksista ei tiedetä niin paljon, että yksilöllisiä ruokavalio-ohjeita voitaisiin antaa. Myös eettisten, sosiaalisten ja taloudellisten näkökohtien ymmärrystä tarvitaan.

13.05.2014Taloudellinen vastuu

- Jos ruoka ei tarjoa uusia ideoita, ihmiset etsivät halvimman hinnan. Emme ole hintakilpailussa, kuten luullaan, vaan todellinen kilpajuoksu käydään innovatioissa, vakuutti GfK:n Pohjoismaiden johtaja Henrik Stender-Rasmussen Elintarvikepäivän avauksessa.

09.05.2014Työhyvinvointi

Bocuse d'Or -kokkikisan Euroopan osakilpailusta povattiin etukäteen pohjoismaista juhlaa. Torstaina ratkenneen kilpailun voittajaksi kruunattiin Ruotsin suomalaislähtöinen Tommy Myllymäki. Suomen Matti Jämsén lunasti viidennellä sijallaan jatkopaikan loppukilpailuun Lyoniin.

08.05.2014Paikallisuus

Suomalainen ruoka kiinnostaa niin läheltä kuin kaukaa saapuvia matkailijoita. Asiakkaita viehättävät ruuan puhtaus, paikallisuus ja tarinat. Maaseudun ruokamatkailu kompastuu kuitenkin keskeneräiseen tuotteistamiseen ja näkymättömään markkinointiin.

07.05.2014Ympäristö

Suomessa tuotetusta hunajasta noin kymmenen prosenttia on luomua. Luomumehiläisiä piti viime vuonna 57 tarhaajaa, ja heillä oli yhteensä 4 116 mehiläispesää. Joka kymmenes suomalainen mehiläispesä kuuluu siis valvottuun luomutuotantoon.

30.04.2014Paikallisuus

Vuoden 2014 Suomen tilaviiniksi on valittu Viherkuohu, jota valmistaa Pihamaan Viinitilojen Viiniheila Oy. Kuivahko hiilihapotettu kuohuviini tuo tuomariston mielestä erinomaisesti esille viherherukan parhaat ominaisuudet. Se voitti helmeilevien juomien sarjan sekä koko kisan.

29.04.2014Tuoteturvallisuus

Ylijäänyttä kouluruokaa voi tarjota lähialueen ihmisille omakustannushintaan ilman eri lupaa. Tähdelounaat on tänä lukuvuonna otettu kokeiluun jo lähes kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Epäröiviä varten Sitran on julkaissut ohjeet ja vinkit tähdelounaan järjestämiseen.