22.04.2014Taloudellinen vastuu

Voisiko ruoka innostaa kehittämään koulun, jossa painotettaisiin kotitaloutta ja esimerkiksi ruokajärjestelmän yhteiskunnallista merkitystä tai kestävän kehityksen näkökulmaa ravitsemuksessa? Kotitalous kuuluu vuodesta 2016 lähtien taide- ja taitoaineisiin, joita opetetaan läpi peruskoulun ja lukion.

17.04.2014Ympäristö

Ruuan lisäaineita pidetään ympäristötekijöitä suurempana riskinä omalle ja yleensä ihmisten terveydelle. Lähes puolet suomalaisista kokee lisäaineet suureksi tai erittäin suureksi riskiksi ihmisten terveydelle. Tosiasiassa vaikkapa grillilihan marinadia merkittävämmän riskin aiheuttaa grillauksessa syntyvä savu.

16.04.2014Ympäristö

Karitsanlihan omavaraisuusaste on Suomessa noussut alle vuosikymmenessä 20 prosentista 41 prosenttiin. Kun lihaa on tarjolla, aletaan kiinnittää huomiota ostamisen helppouteen. Niin kuluttajat kuin tuottajat toivovat, että vastuullisen lihan hankinta olisi helpompaa.

11.04.2014Ympäristö

Luomuruoka aiotaan EU:ssa pelkistää takaisin alkuperäisiin tuotantosääntöihin ja erottua selkeästi tavanomaisesta tuotannosta. Eri maissa kehitellyt poikkeukset luomusäännöistä lopetetaan ja kaikki pelaavat samoilla korteilla, sanoo komissio.

11.04.2014Taloudellinen vastuu

Uudenlainen ruoka saattaa tulevaisuudessa kasvaa ja kypsyä vaikkapa arktisilla alueilla jään alla, ja elintarvikkeita voi printata kotona 3D-tulostimilla biomateriaalista.

09.04.2014Paikallisuus

Puhe suomalaisista grillikansana sai vahvistusta. Jopa 90 prosenttia kertoo grillaavansa vapaalla ollessaan ja yli kolmannes myös arkena. Kesäkaudella viikottain grillaa yli puoli Suomea. Joka kymmenes kehuu grillaavansa kesällä joka päivä.

04.04.2014Taloudellinen vastuu

Luomuruokaa ostaessa voi tulla pohtineeksi pakkausmerkintöjen luotettavuutta. Onko tuote todella luomua? Asian voi nyt tarkistaa verkosta.

01.04.2014Tuoteturvallisuus

Katuruoka on tuore nimitys hyvistä raaka-aineista tosissaan ja vauhdilla valmistetulle ruualle, jota nautitaan letkeässä tunnelmassa missä milloinkin satutaan liikkumaan. Asianharrastajien mukaan katuruokaa ei etsitä, vaan se löytää syöjänsä.

27.03.2014Paikallisuus

Suomalaisista aikuisista 64 prosenttia juo maitoa monta kertaa viikossa. Lisäksi vähintään kerran viikossa maitoa käyttää 14 prosenttia suomalaisista. Yksi kymmenestä ei käytä maitoa. Juustoa syö 98 prosenttia ja jogurttia 93 prosenttia suomalaisista.

26.03.2014Taloudellinen vastuu

Kotitalouden kompassi –tunnustuksen on saanut kotitaloustieteen professori Kaija Turkki Helsingin yliopistosta. Hän on kiitettävästi nostanut arkielämän kysymyksiä yleiseen keskusteluun sekä innostuneesti kehittänyt kotitaloustiedettä Suomessa ja globaalisti.

24.03.2014Ravitsemus

Valtakunnallinen kouluruokakilpailu ratkesi perjantaina Sipoon voittoon. Jännittävässä viiden keittiöjoukkueen finaalissa vuoden 2014 Suomen parhaaksi koulukeittiöksi valittiin Sipoon Söderkulla skolanin keittiö.

24.03.2014Paikallisuus

Kotitalousneuvoja Heta Nykänen sekä keittiömestarit Ulla Liukkonen ja Markus Maulavirta ovat saaneet Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston tunnustuspalkinnot suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Palkittuja kuvataan sanoilla innostava, iloinen ja rohkea.

21.03.2014Taloudellinen vastuu

Vuoden kokki -finaalissa sinnikkäät konkarit ottivat mittaa toisistaan. Tiukan kisan ykköseksi selviytyi Heikki Liekola, joka täydensi näin sarjansa. Kolmos- ja kakkossijojen jälkeen voitto maittoi erityisen herkulliselta.

20.03.2014Ympäristö

Ensimmäisen ammattikeittiöiden kausiruokakilpailun voittajia ovat Tarja Lappalainen ja Sari Torn Mikkelin seurakunnan Susiniemen leirikeskuksesta. Voittajaresepti oli kirkas villikalakeitto ja paahtosuola.

20.03.2014Ravitsemus

Ruokatoimittajat ry:n tunnustuspalkinto Ideasipuli annettiin keskiviikkona ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmille. Hän on väsymättömästi ja innokkaasti välittänyt tieteellisesti tutkittua tietoa ravitsemuksen ja terveyden yhteyksistä.

19.03.2014Paikallisuus

Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinto jaettiin Kauppalehti Optiolle ruoka- ja juomakulttuurin kehittämisestä ja arvostuksen lisäämisestä. Kunniamaininnan sai Kiuruveden kunnan ravitsemispäällikkö Helena Juntunen.

18.03.2014Ravitsemus

Suola korostaa ruuanvalmistuksessa raaka-aineiden omia makuja ja on monissa elintarvikkeissa tärkeä rakenteen antaja. Ongelmallista on, että saamme suolaa moninkertaisesti enemmän kuin terveyden kannalta suositellaan.

17.03.2014Ravitsemus

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten koko uudistettu painos on julkaistu e-kirjana, painettuna sekä pdf-julkaisuna. Ensimmäistä kertaa on myös mahdollistaa ostaa yksittäisiä lukuja.

14.03.2014Tuoteturvallisuus

Helsingissä on talven mittaan intoiltu uusista katuruoka-avauksista harva se viikko. On saatu keittokirjoja, ruokapaikkoja ja tapahtumia nopean käsinsyömisen ympäriltä.

11.03.2014Ympäristö

Suomessa kasvatettu kirjolohi on nyt suositeltavien, kestävien kalavalintojen joukossa WWF Suomen juuri päivitetyssä Kuluttajan kalaoppaassa. Harkitse-luokasta suosi-luokkaan noussut kirjolohi nauttii ympäristöjärjestön luottamusta, koska kasvatusta ohjaa Suomessa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä.