19.12.2014Tuoteturvallisuus

Elintarvikevalvonnan Oiva-järjestelmään otetaan vuonna 2015 jopa 7 600 uutta ruokayritystä. Oivassa jo mukana olevia myymälöitä ja ravintoloita on noin 37 500. Lopulta mukaan tulevat kaikki Suomessa ruokaa käsittelevät ja myyvät yritykset.

18.12.2014Paikallisuus

Nyt kokataan värikästä ruokaa perusraaka-aineista bloggaaja Mari Moilasen tapaan. Lapsikin haluaa tietää, mitä, miksi ja miten syödään. Lasissa on olutta, kullekin makunsa mukaan; makuasiat laittaa järjestykseen olutkouluttaja Anikó Lehtinen. Hyvän joulun vinkit ovat nyt yhdessä paketissa, kun Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm paketoivat ruokajoulun.

17.12.2014Taloudellinen vastuu

Maakunnissa uskotaan lähiruuan suosion kasvuun julkisissa keittiöissä. Vuonna 2020 jo 20 prosenttia raaka-aineista aiotaan ostaa omasta maakunnasta. Samalla ulkomaisen ruuan osuuden arvellaan ammattikeittiöissä nousevan 25 prosenttiin, osoitti Lähiruoka-hankkeen loppuraportti.

11.12.2014Taloudellinen vastuu

Komea kalkkuna koristaa hyvin myös suomalaista joulupöytää. Perinteisen, täytetyn joulukalkkunan lisäksi mehevästä kalkkunan fileestä voi valmistaa juhlapöytään sopivaa herkkua. Jos jotain sattuisi jäämään yli, syntyy tähteistä niin vokkia, vartaita kuin hampurilaisia.

10.12.2014Tuoteturvallisuus

Suurin osa elintarvikkeista myydään pakattuina. Siksi elintarvikepakkauksissa pitää olla selkeät merkinnät, joiden perusteella kuluttaja voi tehdä tietoisia valintoja ja ostaa itselleen soveltuvia tuotteita. Mitkä tiedot ainakin kannattaa tarkistaa?

02.12.2014Ravitsemus

Ikääntyvät suomalaiset haluavat syödä tuttua, nautittavaa ruokaa, johon kukkaro ja puruvoima riittävät. Voimia säilyttää ravintotiheä ruoka, mutta laatu voi maksaa. VTT selvitti seniorien ruokanäköaloja.

28.11.2014Ympäristö

Vastuuverkko.fi ja Foodweb –sivustot latovat näytön pöytään, kun pohditaan vastuullisia ruokavalintoja. Tänä vuonna avatut tietosivustot sisältävät testejä ja lautasmallin mukaisen ateriasovelluksen. Keskustelut ja kuluttajapaneeli mittaavat ihmisten osallistumishalua.

25.11.2014Ravitsemus

Uusi valtion ravitsemusneuvottelukunta vuosille 2014 – 2017 on nimetty. Neuvottelukunnan rooli nimenomaan tieteellisenä asiantuntijaelimenä vahvistui uudessa kokoonpanossa. Ensimmäisenä työnään neuvottelukunta pohtii riittävää jodin saantia.

18.11.2014Työhyvinvointi

Ruokatiedon vuosikokouksessa perjantaina uusina jäseninä hallitukseen nousivat yrittäjä Teppo Ylä-Hemmilä Viipurilaisesta Kotileipomosta, tutkimuspäällikkö Piia Jallinoja Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja toimituspäällikkö Mari Hannuksela Lihakeskusliitosta.

12.11.2014Paikallisuus

Ensimmäinen Kouluruokapäivä Helsingissä näytti noin viidellesadalle kävijälle nykyaikaisten kouluravintoloiden monipuolisuuden. Elämyspaja on suunniteltu pilotiksi, jonka voi toteuttaa kaikissa Suomen kouluissa, kunnissa ja kaupungeissa.

11.11.2014Ravitsemus

Jopa 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta ja 70 prosenttia sepelvaltimotaudeista on ehkäistävissä, kun terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja painonhallinta suojaavat ihmisiä. Nyt kolesteroli ja verenpaine näyttävät päinvastoin nousevan.

07.11.2014Ravitsemus

Ruokavisan tiukan loppukilpailun voitti Espoon yhteislyseon koulu Espoosta, Uudeltamaalta. Hyvin tasaväkinen kolmen koulun finaali kokattiin perjantaina Ruokatiedon näytöskeittiössä Elma-messuilla Helsingissä.

06.11.2014Ravitsemus

Vuoden 2014 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Kotitalousopettajien liitolle ja Marttaliitolle. Ainutlaatuinen, kaikille suomalaisille järjestetty kotitalousopetus sekä koteja kurssittavat martat saivat kiitosta, että ovat pitkäjänteisesti vieneet käytäntöön ajankohtaisia ravitsemussuosituksia ja ohjeita.

31.10.2014Ravitsemus

Maitojen D-vitamiinitäydennys sekä täydennyksen tuplaaminen neljä vuotta sitten kohensivat merkittävästi suomalaisten huonoa D-vitamiinitilannetta. Nyt D-vitamiinin saanti on riittävää, mikä on pitkälti maidon D-vitamiinitäydennyksen ansiota, suomalaisasiantuntijat arvioivat.

24.10.2014Ympäristö

Suomalaisista viidesosa syö lihaa korkeintaan kerran viikossa tai vain vähän kerrallaan. Kuitenkaan 61 prosenttia väestä ei tyydy eikä aio tyytyä tuohon määrään. Neljäsosa suomalaisista olisi valmis korvaamaan lihaa pavuilla ja linsseillä, osoitti pohjoismainen tutkimus vuodelta 2014.

20.10.2014Ympäristö

Moni suomalainen on kiinnostunut terveellisestä ja kestävän kehityksen huomioivasta syömisestä. Kodin ulkopuolella syödyn ruuan sisältö ja vastuullisuus saattavat kuitenkin jäädä arvailujen varaan. Nyt henkilöstöruuan ravitsemuslaadun kilpailutus ja viestintä on mallitettu.

10.10.2014Ravitsemus

Liikunnan ja unen määrä vaikuttavat ruokavalintoihimme. Riittävästi nukkunut ja liikuntaa harrastava ihminen jaksaa panostaa terveellisiin ruokavalintoihin.

06.10.2014

Suomalaiset syövät aamiaisensa pikapikaa. Puolet kansasta sijoittaa arkiaamustaan viisiminuuttisen yöllisen paaston rikkomiseen, kun joka kymmenes sanoo selviävänsä aamiaisesta minuutissa. Viikonloppuisin kymmenen minuutin aamupalan nauttijoiden määrä nousee arjen 35 prosentista 42 prosenttiin. Moni kuitenkin toivoo aamuun lisää rauhallista omaa aikaa.

26.09.2014Paikallisuus

Kansainväliset kokkikilpailut ovat paitsi keittäjien, myös maiden välisiä mittelöitä osaamisessa, yhteistyössä ja vakuuttavuudessa. Työn tulokset heijastuvat ravintolakulttuuriin ja maan mahdollisuuksiin ruuan vientimarkkinoilla sekä kilpailussa ruokamatkailijoiden vierailuista.

18.09.2014Taloudellinen vastuu

Mistä ruuista suomalaismiehet saavat eniten kuitua? Montako luomumehiläispesää Suomessa kuhisee? Tiedot selviävät uusimmasta Tietohaarukka 2014 –tilastojulkaisusta.