Maito maistuu suomalaisille, kertoo tuore Maidon käyttötutkimus

Maitolasi
01.06.2021
Maidon käyttötutkimus 2021 kertoo, että maku on yksi suomalaisten tärkeimmistä syistä käyttää maitoa. Kesäkuun ensimmäisenä vietetään perinteistä maailman maitopäivää ympäri maailmaa.

Valtaosa suomalaisista ilmoittaa käyttävänsä maitoa: 91 prosenttia käyttää maitoa edes joskus ja heistä 55 prosenttia päivittäin tai lähes päivittäin. Maidon käyttö on säännöllisintä lapsiperheissä. 75 prosenttia ei ole muuttanut käyttökertojensa määrää ja kyselyyn vastanneista yhtä moni kuin aikaisemmin ilmoittaa, ettei ole vähentänyt tai lopettanut maidon käyttökertoja. Tiedot selviävät Maidon käyttötutkimuksesta 2021. Nestemäisten maitotuotteiden valmistus onkin Luonnonvarakeskuksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan pysynyt Suomessa samalla tasolla korona-aikana tammi-huhtikuu 2021 kuin vuotta aikaisemmin.

Kysyttäessä toukokuun 2021 alussa noin tuhannelta 18-74 vuotiaalta suomalaiselta yli puolet ilmoittaa pitävänsä maidosta erittäin tai melko paljon. Kyselyn mukaan yksi tärkeimmistä syistä käyttää maitoa on maidon hyvä maku! Muita maidon käytön syitä ovat: Maito on terveellistä, siitä saa kalsiumia sekä halu suosia suomalaisia elintarvikkeita.

Myös jogurtti ja rahka ovat kyselyn mukaan pidettyjä tuotteita. Jogurtista pitää yli 70 prosenttia vastaajista erittäin tai melko paljon, rahkasta hiukan yli puolet. Lisäksi viilistä ilmoittaa pitävänsä 45 prosenttia.

Kansainvälistä maitopäivää 1.6. juhlistaa liki 30 prosenttia vastaajista kertomalla maidon käytön perusteeksi ”Maito kuuluu suomalaiseen perusruokavalioon”.

Lisätietoa:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

#WorldMilkDay #maitopäivä  

Lähteet:
Maidon käyttötutkimus 2021 Kantar TNS Agri:n toteuttama internetavusteinen kysely vastaajina 1044 suomalaista, ikä 18-74-vuotta. Väestöä edustava painotus alueittain, talouden koon, sosioekonomisen aseman sekä iän mukaan. Luonnonvarakeskus, Maito- ja maitotuotetilasto 5/2021.
Kuva: Soili Jussila, Vastavalo