Ruokatieto Yhdistys ry järjestää yläkoululaisten Hävikki-battlen syksyllä 2021

31.05.2021
Ruokatieto Yhdistys ry järjestää Motivan ideoiman ja palkitun Hävikki-battlen syksyllä 2021. Hävikkiviikolla starttaava kisa on suunnattu yläkoulun kotitalouden valinnaisryhmille. Hävikki-battlen tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen sekä soveltaa ruoanvalmistustaitoja tuottamalla kahden ruokalajin ateria satunnaisista raaka-aineista.

Hävikki-battle järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 13.9.-19.9.2021. 

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Halutessaan oppilaat osallistuvat myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimmät hävikkiruoka-annokset palkitaan. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.  

Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa

Ruokahävikkiä muodostuu väistämättä koko ruokaketjussa aina pellolta pöytään saakka. Suurin osa kaikesta ruokahävikistä syntyy kuitenkin kotitalouksissa, joiden osuus kaikesta ruokahävikistä on
noin 30 %.  

Luonnonvarakeskuksen mukaan jokainen suomalainen tuottaa vuosittain keskimäärin 20-25 kiloa ruokahävikkiä. Pelkästään kotona syntyvästä ruokahävikistä muodostuu siis noin 125 €:n ylimääräiset kulut jokaista suomalaista kohden. 

- Toivomme Hävikki-battlen herättävän keskustelua ruoan arvostuksesta. Onkin hedelmällistä pohtia esimerkiksi sitä, kuinka moni ruokaketjun toimija onkaan tehnyt töitä sen eteen, että suomalaiset saavat ruokaa lautasilleen, kertoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta.

Oppilaat haluavat tietää, miten ruokahävikkiä voisi vähentää 

Keskustelu ruokahävikistä ja ruoan aistinvaraisesta arvioinnista käy kotitalouden oppitunneilla vilkkaana. Hävikki-battlen ajatus on auttaa oppilaita soveltamaan näitä taitoja käytännössä innostavalla ja käytännönläheisellä tavalla. 

- Me kaikki voimme vaikuttaa ruokahävikin määrään! Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka on hyvä oppia jo nuorena. Tähteistä taikominen on taitolaji, jossa saa käyttää myös mielikuvitustaan, kertoo toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. 

- Olemme ruokakasvatustyössämme havainneet, että yläkoululaiset ovat kiinnostuneita ruokahävikistä ja heillä on suuri halu vaikuttaa sen vähentämiseen. Oppilaiden sisäinen motivaatio aiheen opiskeluun on siis jo kunnossa, joten meidän tehtävämme on vastata tähän kiinnostukseen paitsi tarjoamalla lisää faktatietoa ruokahävikin vähentämisestä myös mahdollistamalla näiden toimien soveltaminen tavallisissa ruoanvalmistustilanteissa, kertoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hävikki-battle tarjoaa oppilaille poikkeuksellisen hyvän ikkunan tutustua ruokahävikkiin. Konsepti mahdollistaa aistinvaraisen arvioinnin harjoittelemisen ja poistaa hävikkiruokaan liittyviä ennakkoluuloja. 

ilmoittautuminen on nyt auki - tule mukaan!

Ilmoittautuminen syksyn 2021 Hävikki-battleen on nyt avattu. Ilmoittamalla koulusi heti mukaan, saat sähköpostiisi ajallaan ohjeet niin opettajilta kuin oppilaita kehuja saaneen konseptin toteutukseen. Ilmoittaudu mukaan tästä

Tutustu Hävikki-battleen ja opetusmateriaaliin täältä! 

 

Lisätietoja  
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039  

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.  

Seuraa Hävikki-battlea somessa!  
#hävikkibattle2021 
Facebook.com/Ruokatieto.fi  
Twitter.com/Ruokatieto