Hävikki-battle järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 13.9.-19.9.2021.
Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Halutessaan oppilaat osallistuvat myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimmät hävikkiruoka-annokset palkitaan. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.
Ruokahävikkiä muodostuu väistämättä koko ruokaketjussa aina pellolta pöytään saakka. Suurin osa kaikesta ruokahävikistä syntyy kuitenkin kotitalouksissa, joiden osuus kaikesta ruokahävikistä on
noin 30 %.
Luonnonvarakeskuksen mukaan jokainen suomalainen tuottaa vuosittain keskimäärin 20-25 kiloa ruokahävikkiä. Pelkästään kotona syntyvästä ruokahävikistä muodostuu siis noin 125 €:n ylimääräiset kulut jokaista suomalaista kohden.
- Toivomme Hävikki-battlen herättävän keskustelua ruoan arvostuksesta. Onkin hedelmällistä pohtia esimerkiksi sitä, kuinka moni ruokaketjun toimija onkaan tehnyt töitä sen eteen, että suomalaiset saavat ruokaa lautasilleen, kertoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta.
Keskustelu ruokahävikistä ja ruoan aistinvaraisesta arvioinnista käy kotitalouden oppitunneilla vilkkaana. Hävikki-battlen ajatus on auttaa oppilaita soveltamaan näitä taitoja käytännössä innostavalla ja käytännönläheisellä tavalla.
- Me kaikki voimme vaikuttaa ruokahävikin määrään! Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka on hyvä oppia jo nuorena. Tähteistä taikominen on taitolaji, jossa saa käyttää myös mielikuvitustaan, kertoo toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.
- Olemme ruokakasvatustyössämme havainneet, että yläkoululaiset ovat kiinnostuneita ruokahävikistä ja heillä on suuri halu vaikuttaa sen vähentämiseen. Oppilaiden sisäinen motivaatio aiheen opiskeluun on siis jo kunnossa, joten meidän tehtävämme on vastata tähän kiinnostukseen paitsi tarjoamalla lisää faktatietoa ruokahävikin vähentämisestä myös mahdollistamalla näiden toimien soveltaminen tavallisissa ruoanvalmistustilanteissa, kertoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta.
Hävikki-battle tarjoaa oppilaille poikkeuksellisen hyvän ikkunan tutustua ruokahävikkiin. Konsepti mahdollistaa aistinvaraisen arvioinnin harjoittelemisen ja poistaa hävikkiruokaan liittyviä ennakkoluuloja.
Ilmoittautuminen syksyn 2021 Hävikki-battleen on nyt avattu. Ilmoittamalla koulusi heti mukaan, saat sähköpostiisi ajallaan ohjeet niin opettajilta kuin oppilaita kehuja saaneen konseptin toteutukseen. Ilmoittaudu mukaan tästä!
Tutustu Hävikki-battleen ja opetusmateriaaliin täältä!
Lisätietoja
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi
p. +358 44 236 0039
Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.
Seuraa Hävikki-battlea somessa!
#hävikkibattle2021
Facebook.com/Ruokatieto.fi
Twitter.com/Ruokatieto