RUOKAVISA JUHLISTAA ITSENÄISTÄ SUOMEA: TEEMANA RUOKAKULTTUURI

Ruokavisa
15.09.2017
Tiesitko, milloin elintarvikkeita alettiin valmistaa teollisesti ja koska kinkku vakiintui suomalaiseen joulupöytään? Miten suomalaisten suosikkiruuat ovat muuttuneet 1980-luvulta nykypäivään? Nämä ja monet muut kiinnostavat suomalaisen ruokakulttuurin tiedonjyvät selviävät tämän lukuvuoden Ruokavisasta.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Ruokavisan teemaksi on nostettu suomalainen ruokakulttuuri. Valtionneuvoston kanslia on liittänyt Ruokavisan aineiston osaksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Ruokakulttuuri on olennainen osa maamme kulttuuriperintöä, jonka siirtäminen lapsille ja nuorille luo hyvinvointia myös tuleville sukupolville.  

Ruokakulttuurista erillinen opeopas

Ruokavisan materiaalipaketti on uudella tavalla kahteen osioon. Taustamateriaaliksi opettajien käyttöön on tuotettu kattava ruokakulttuurin tietopaketti. Sen pohjalta on muokattu Suomalainen ruokakulttuuri -opeopas, joka sisältää dioja, tehtäviä, listauksen keskeisimmistä asioista sekä linkki- ja videovinkkejä opetukseen. Taustamateriaalissa on mm. suomalaisen ruokakulttuurin aikajana, joka kuvaa sen kehityskulkua esihistorialliselta ajalta aina nykypäivään saakka.

Taustamateriaali löytyy osoitteesta www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri ja Suomalaisen ruokakulttuurin opeopas osoitteesta www.ruokatieto.fi/suomalainen-ruokakulttuuri-opettajalle.

Ruokavisa on valtakunnallinen osaamiskilpailu

Ruokavisan osaamiskilpailu on avoin kaikille Suomen yläkouluille. Edellisenä lukuvuonna Ruokavisan alkueriin osallistui opettajiensa johdolla lähes 3 700 oppilasta yli kolmestasadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. Tänä lukuvuonna Ruokavisan alkukarsinnat käydään verkossa 11.12.2017. ¬- 9.2.2018.  Kolme maakunnallisesti parhaiten menestynyttä koulua kutsutaan keväällä 2018 järjestettävään loppukilpailuun.

Visaan voivat osallistua kaikki yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Opettajat voivat rekisteröityä mukaan osoitteessa www.ruokavisa.fi jo nyt. Samasta osoitteesta löytyvät myös edellisten vuosien osaamiskilpailut, joiden avulla jokainen voi testata vastuutaitojaan!

LISÄTIETOJA

Petteri Saarva
projektikoordinaattori
Ruokatieto Yhdistys ry
petteri.saarva@ruokatieto.fi
P. 043 825 6417

Minttu Virkki
ruokakasvatuksen sisällöntuottaja
kotitalousopettaja, KM
Ruokatieto Yhdistys ry
minttu.virkki@ruokatieto.fi
P. 050 326 1231

Seuraa Ruokavisaa somessa: #ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto
twitter.com/Ruokatieto

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
www.ruokatieto.fi/mika-ruokavisa

Käy kokeilemassa Ruokavisaa ja rekisteröitymässä mukaan! www.ruokavisa.fi

 Electrolux logo  MTK kotitalousopettajien liitto