Ruokavisalle Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto

Ruokavisa
04.04.2019
Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto on myönnetty Ruokavisalle. Perusteluiden mukaan Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Ruokavisa koostuu oppimateriaalista, verkossa tehtävästä osaamiskilpailun alkueristä ja loppukilpailusta, jossa ratkaistaan Ruokavisan voittaja vuosittain.

LOPPUKILPAILUSSA TESTATAAN VALINTOJA JA KÄYTÄNNÖN TAITOJA

Ruokavisan osaamiskilpailun koulukohtaiset alkuerät käydään verkkopohjaisessa oppimisympäristössä. Alkuerien kolme parasta ryhmää kutsutaan loppukilpailuun, joka järjestetään pääkaupunkiseudulla.

Loppukilpailussa joukkueet kisaavat vastuullisen kuluttajuuden ja ruuantuotannon tietämyksessä sekä käytännön taidoissa. Samalla mitataan kykyä tehdä omakohtaisesti vastuullisia valintoja.

Tänä vuonna loppukilpailussa 12.4. Fazer Vierailukeskuksessa kohtaavat Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta, Lumijoen peruskoulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Pyörön koulu Pohjois-Savosta.

Kirkkonummelalaisen Veikkolan koulun kotitalousopettaja Ninni Kuisma oppilaineen on selvittänyt tiensä loppukilpailuun kahdesti. “Oppilaat ovat olleet loppukilpailusta hurjan innoissaan. Ennakkotehtäviä on tehty huolella ja opettajallekin on ollut ilo huomata, miten hyviin suorituksiin oppilaat ovat kilpailupäivän aikana venyneet. Vastuullisten valintojen perusteluista on huomannut, että opiskellut asiat ovat menneet hyvin perille” Kuisma kertoo.

RUOKAVISA OPETTAA VASTUULLISUUSTAITOJA

Ruokavisa tutustuttaa nuoret ruokaketjuun pellolta pöytään, jotta heistä kasvaisi vastuullisesti kuluttavia ja ruuantekijöitä arvostavia aikuisia. Visa opastaa ruuan vastuullisuuden ulottuvuuksiin, joita ovat ympäristö, eläinten hyvinvointi, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, taloudellinen vastuu ja paikallisuus. Ruokavisan teema vaihtelee vuosittain ja viime vuosina teemat ovat olleet yhtä ulottuvuutta laajempia. Vuoden 2019 teemana olivat kestävät suomalaiset ruokaketjut.

OPETUSSUUNNITELMAN KESKIÖSSÄ

Opetuskokonaisuus toteuttaa monipuolisesti nykyistä opetussuunnitelmaa ja yhdistää sen eri osa-alueita: vastuullisuustaidot, digitaidot, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot sekä käytännön toimintataidot ja niiden harjoittelu ovat Ruokavisassa keskeisessä asemassa. “Ruokavisa on ollut yksi ensimmäisistä vastuullisuuden verkkomateriaaleista. Materiaali on monipuolista, sitä voi käyttää niin tunnilla opettamiseen kuin kotona oppilaiden itsenäiseen opiskeluunkin." kertoo kotitalousopettaja Kuisma. 

"Opetuksessa Ruokavisan vahvuuksia ovat pelillisyys ja ajankohtaiset, vaihtuvat teemat” miettii kotitalousopettaja Ninni Kuisma.

ENSI VUONNA JUHLAVUOSI

Osaamiskilpailun ensimmäinen pilottivaihe toteutettiin pääkaupunkiseudulla loka-marraskuussa 2012. Sen jälkeen Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käydään tänä lukuvuonna jo yhdeksättä kertaa. Ruokavisaan on rekisteröitynyt jo noin 450 opettajaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan.

LISÄTIETOJA

Tiina Lampisjärvi
toiminnanjohtaja
040 722 2424
tiina.lampisjarvi@ruokatieto.fi

Minttu Virkki
ruokakasvatuksen sisällöntuottaja, KtaO
050 326 1231
minttu.virkki@ruokatieto.fi

Kuvituskuvia on saatavilla pyynnöstä.

Ruokatieto edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta-merkkiä.

Seuraa Ruokavisaa somessa: #ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi

http://www.ruokavisa.fi