Tänä vuonna Ruokavisa tutustutti oppilaat ruuan reittiin erityisesti ruokakaupan ja ruuan verkkokaupan osalta, joka olikin poikkeusvuoteen osuva teema. Ruokavisassa tehtiin tänä keväänä osallistujaennätys: alkueriin osallistui verkossa huimat 380 oppilasryhmää ja yli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen! Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailuun nousivat Kolin koulu Pohjois-Karjalasta, Armfeltin koulu Varsinais-Suomesta sekä Leppävaaran koulu Uudeltamaalta.
Oppilaat tuottavat loppukilpailua varten tehtävän, jonka avulla he osoittavat, miten tiedollista osaamista sovelletaan osaksi käytännön ruokavalintoja. Tehtävä on kaksiosainen: ensimmäisessä osassa oppilaat suunnittelevat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan ruoka-arjen yhdelle päivälle ja toisessa osassa he tuottavat videon, jolla ruokavalintoja esitellään. Oppilaiden tuottama video esitetään etäyhteyksin käytävässä loppukilpailutapahtumassa.
Tehtävässä arvioidaan erityisesti ruokalistan sisältöjä sekä ruokavalintojen perustelujen oikeellisuutta, kattavuutta ja oivaltavuutta. Voittajaryhmän palkitsee S-ryhmä, joka toimii tänä vuonna visan yhteistyökumppanina.
Arvovaltainen ammattilaisraati arvioi loppukilpailutehtävät ja valitsee Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen. Tuomaristo koostuu moniammatillisesta huippujoukosta, johon kuuluvat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä, Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio SOK:lta, ravitsemusterapeutti Soile Käkönen HKScanilta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.
Loppukilpailutapahtumassa tuomaristoa edustavat Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio SOK:lta sekä Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. Loppukilpailua pääsevät seuraamaan 10.5.2021 mennessä lomakkeen kautta ilmoittautuneet. Ilmoittautuneet saavat sähköpostitse kutsun tapahtumaan ja he tulevat saamaan myös tapahtuman tallenteen.
Voitte seurata tapahtumaa myös yhdessä oppilaiden kanssa. Tervetuloa mukaan!
Mikä Ruokavisa?
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta ja se käytiin tänä lukuvuonna jo yhdettätoista kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 20 000 oppilasta kautta maan.
Ruokavisan opetuskokonaisuudet ovat vapaasti käytettävissä ja ne löytyvät Ruokatiedon verkkosivuilta.
Lisätietoja
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi
p. +358 44 236 0039
Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.
Seuraa Ruokavisaa somessa!
#ruokavisa
#ruokakasvatus
Facebook.com/Ruokatieto.fi
Twitter.com/Ruokatieto