Ruokavisan voiton vei Jyväskylän normaalikoulu - voitokas video osoittaa arjen taitoja

12.05.2022
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Finaalissa voitosta kilpaili kolme oppilasryhmää, joiden tehtävänä oli ideoida kestävää ruoka-arkea. ”Ruoka voi olla yhtä aikaa helppoa, herkullista ja hyvin tuotettua”, kuvaavat nuoret videossaan.

Osaamiskilpailun voitto meni Jyväskylän normaalikoulun yseille, jotka ideoivat kestävän, maistuvan ja suomalaisiin ravitsemussuosituksiin pohjautuvan ruokalistan yhden päivän ajalle. Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailussa kisailivat myös Tupoksen koulu Limingasta ja Maijamäen/Kalevanniemen koulu Naantalista. Kilpailun alkukarsintaan osallistui yli 2 100 yläkoululaista ympäri Suomen. 

VISA HERÄTTI OPPILAISSA INNOSTUSTA JA KESKUSTELUA 

Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita. Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä aihetta lähestyttiin erityisesti kananmunan, siipikarjanlihan ja elintarvikejalostuksen näkökulmista. Ruokavisan teemat herättivät hyvää keskustelua esimerkiksi ruoan jalostamiseen liittyvissä kysymyksissä.  

Voittajaryhmää luotsannut kotitalousopettaja Emmi Kalaniemi Jyväskylän normaalikoulusta kertoo osallistuneensa Ruokavisaan monen ryhmän kanssa, sillä opetuskokonaisuus soveltuu kotitalousopetukseen loistavasti. Myös nuoret ottivat visan innolla vastaan. 

- Oppilaat suhtautuivat alusta alkaen visaan hyvin, sillä otimme aina yhden aiheen kerrallaan, ja valmistimme siihen liittyvän menun tunnin päätteeksi. Jo alussa kilpailuvietti oli kova, ja se varmaankin vaikutti suotuisasti lopputulokseen. Opiskelijat tsemppasivat toisiaan myös ennen osaamiskilpailua, kertoo kotitalousopettaja Emmi Kalaniemi. 

RESEPTI KESTÄVÄÄN RUOKA-ARKEEN: HELPPOA, HERKULLISTA JA HYVIN TUOTETTUA 

Loppukilpailutehtävässä yläkoululaiset kertoivat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu. Oppilaiden laatima ruokalista ja ruokavalintojen perustelut esiteltiin videon muodossa. Tehtävän tarkoituksena oli selvittää, miten suomalaiset ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen tavoitteet on osattu ottaa huomioon ruokavalinnoissa. Lisäksi tehtävä kannusti harjoittamaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.  

Kaikissa loppukisatehtävissä korostuivat kotimaisuus, monipuolisuus sekä ruoanvalmistuksen helppous ja nopeus. 

Voittaja erottui joukosta oivaltavalla ateriasuunnittelulla sekä monipuolisilla perusteluilla. Suomalaisten ravitsemussuositusten ja kestävän kehityksen tavoitteiden lisäksi ruokalistassa otettiin huomioon arjen ruokahuollon helpottaminen, ruokahävikin pienentäminen ja ruoan nautinnollisuus. Myös oppilaiden motivaatio tehtävän tekemiseen näkyy videosta. 

- Lopputyön opiskelijat toteuttivat innolla ja olivat erittäin motivoituneita. On aivan upeaa, että ryhmän hyvä yhteishenki näkyi tällä tavoin luokan ulkopuolelle. Olen heistä suunnattoman ylpeä, kuvaa kotitalousopettaja Emmi Kalaniemi. 

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla: voittajakoulun kotitalousluokkaan tarjotaan
1 000 euron arvoinen keittiövälinesetti, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistavat Ruokatieto Yhdistys ry, Suomen Siipikarjaliitto ry, Suomen Broileryhdistys ry ja Heirol Oy. Lisäksi MTK ry tarjoaa voittajille henkilökohtaiset muistamiset. 
 

Ruokavisan logot ja voittajien video ladattavissa täältä

Ruokavisa 2022 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluvat: 
- opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta 
- toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta 
- ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä 
- siipikarja-asiantuntija Veera Lehtilä Siipikarjaliitosta 
- ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta 
 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä 
 
Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 12. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 22 000 oppilasta kautta maan. Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite. 

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan opeoppaasta nimellä Siipikarja-ala – opettajalle ja visan pääsee täyttämään Ruokavisan sivustolla
 

Lisätietoja  
Emmi Kalaniemi  
Kotitalousopettaja  
Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä  
emmi.p.kalaniemi(at)jyu.fi 

Sari Saine  
Kotitalousopettaja  
Maijamäen/Kalevanniemen koulu, Naantali  
sarisaine(at)hotmail.com  
p. +358 40 522 0370  

Ulla Luhtavaara  
Kotitalousopettaja  
Tupoksen koulu, Liminka  
ulla.luhtavaara(at)edu.liminka.fi  
p. +358 40 565 6819  

Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039  
 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.   
   

Seuraa Ruokatietoa somessa!    
Facebook.com/Ruokatieto.fi    
Twitter.com/Ruokatieto   
Instagram.com/Ruokatieto  
#ruokavisa #ruokakasvatus