RUOKAVISASSA ENNÄTYSMÄÄRÄ OSALLISTUJIA

30.03.2017
Yläkoululaisten Ruokavisa-osaamiskilpailu huipentuu ensi viikolla loppukilpailussa, joka kisataan Kevätmessuilla Ruokatiedon näytöskeittiössä. Ruokavisa saavutti tänä vuonna ennätysmäärän yläkoululaisia, yli 3 600 oppilasta. Taso oli äärimmäisen kova, sillä päästäkseen loppukilpailuun netissä suoritetusta alkuerästä piti selvitä liki täysillä pisteillä.

Loppukilpailussa mittelöivät joukkueet Kirkkonummelta Veikkolan koulusta, Vehmaalta Vinkkilän koulusta ja Kuulammen koulusta Tyrnävältä. Näistä kaksi jälkimmäistä on aiempina vuosina vienyt voiton valtakunnallisessa Ruokavisassa.

”Tämähän on aivan uskomattoman kiinnostavaa!” toteaa Ruokavisaa luotsaava kotitalousopettaja Sallaroosa Häme. ”Oppilaat ovat joukkueissa tietenkin vaihtuneet, joten vaikka koulut ovatkin nimeltä tuttuja, tilanne on itse kilpailijoille uusi. Nämä koulut uusivat loppukilpailupaikkansa, mikä kertoo opetuksen erinomaisesta tasosta ja valtavasta ruokatietämyksestä ja motivaatiosta”, Häme intoilee. Hän odottaa kisasta erittäin tiukkaa ja kovatasoista. ”Tuomarit tulevat olemaan todella vaikean paikan edessä”, hän myhäilee.

Tuomaristoon on koottu monipuolisesti eturivin ammattilaisia. Ruokavisan teemana on ravitsemus, jota tarkkailee erityisasiantuntija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Pedagogisen puolen varmistavat toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajien liitosta ja kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatiedosta. Ruuanvalmistuksen tekninen suoritus, raaka-ainevalinnat, maku ja näkö ovat taas kokki Ossi Palonevan ja Satokausikalenterin toimitusjohtajan Samuli Karjulan huomion keskipisteenä.

Teknisten ja ravitsemuksellisten seikkojen lisäksi tuomaristo kiinnittää huomiota myös ryhmätyöskentelyyn – ja fiilikseen. ”Toivomme kisaan mukaan naurua, tsemppihenkeä ja ennen kaikkea ruokailoa!”, toivoo tuomariston jäsen Minttu Virkki. Kilpailun juontaa tuottajajärjestö MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

 

TULE SEURAAMAAN VAUHDIKASTA KISAA

Kutsumme median edustajat ja kaikki kiinnostuneet seuraamaan Ruokavisan jännittävää loppukilpailua! Kisa käydään to 6.4. klo 10–13 Helsingin Messukeskuksessa Kevätmessujen Lähiruoka & Luomu -messuilla Ruokatiedon näytöskeittiössä (osasto 7a150). Voittajat julkistetaan klo 13.45.

Loppukilpailujoukkueet ovat saaneet ennakkotehtäväkseen suunnitella kolmen ruokalajin menun, jonka he voisivat tarjota esimerkiksi ystävälleen. Kilpailupäivänä nämä menut valmistetaan näytöskeittiössä yleisön ja tuomariston silmien alla.

Voittajajoukkue saa palkinnoksi koulunsa kotitalousluokkaan Electroluxin uusia kodinkoneita, lisäksi kaikki loppukilpailijat palkitaan tuotepalkinnoin. Palkinnot  luovuttaa  yhteistyökumppani Electroluxin edustajana markkinointijohtaja Arto Arhipoff.  Electrolux haluaa tällä tavoin tukea suomalaisten nuorten ruuanvalmistusintoa ja koulujen kotitalousopetusta.

 

RUOKAVISASSA ON OSALLISTUJIA HELSINGISTÄ MUONIOON

Ruokavisa on vakiinnuttanut asemansa valtakunnallisella tasolla. Osallistujia tuli mukaan ruotsinkielisiä alueita lukuun ottamatta maan joka kolkasta. Parhaiten pärjänneet ryhmät maakunnallisella tasolla tulivat seuraavista kouluista:
Uusimaa: Veikkolan koulu, Kirkkonummi, opettaja Ninni Kuisma
Itä-Uusimaa: Sipoonlahden koulu, Sipoo, opettaja Mia Peltonen
Varsinais-Suomi: Vinkkilän koulu, Vehmaa, opettaja Kaisa Kraatila
Kanta-Häme: Pohjolanrinteen koulu, Riihimäki, opettaja Anneli Rantamäki
Päijät-Häme: Tiirismaan peruskoulu, Lahti, opettaja Sirkku Niiranen
Satakunta: Porin lyseon koulu, Pori, opettaja Kaisa Tervaselkä
Etelä-Pohjanmaa: Kauhavan yläkoulu, Kauhava, opettaja Jaana Kontkanen
Pohjois-Pohjanmaa: Kuulammen koulu, Tyrnävä, opettaja Marja-Kaisa Varonen
Lappi: Napapiirin yläaste, Rovaniemi, opettaja Katri Sarpola
Keski-Suomi: Viitaniemen koulu, Jyväskylä, opettaja Jutta Pirhonen
Pirkanmaa: Pikkolan koulu, Kangasala, opettaja Irene Passila
Etelä-Karjala: Saimaanharjun yhtenäiskoulu, opettaja Anna-Mari Summanen
Pohjois-Karjala: Tietäväisen koulu, Tohmajärvi, opettaja Satu Karhu
Etelä-Savo: Rantakylän koulu, Mikkeli, opettaja Johanna Lindbohm
Pohjois-Savo: Minna Canthin koulu, Kuopio, opettaja Miia Palmu-Niemelä

Onnea maakunnallisille voittajille!

Ruokavisa opettaa vastuutaitoja

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Ruokavisan oppimateriaalin pohjalta oppilaat osallistuvat verkkovälitteisesti pelilliseen osaamiskilpailuun. Aiempien vuosien Ruokavisoja ja oppimateriaalia saa vapaasti käyttää myös kilpailuaikojen ulkopuolella. www.ruokavisa.fi

Ruokatiedon osastolla tapahtuu Lähiruoka & Luomu -messuilla myös paljon muuta! Osaston ohjelma löytyy Ruokatiedon sivuilta: www.ruokatieto.fi

 

LISÄTIETOJA

Ruokatieto Yhdistys
Sallaroosa Häme
P. 040 7007622
sallaroosa.hame@ruokatieto.fi

 

Loppukilpailujoukkueiden opettajat:

Veikkolan koulu, Kirkkonummi
Ninni Kuisma
p. 0407386558        
ninni.kuisma@kirkkonummi.fi

Vinkkilän koulu, Vehmaa
Kaisa Kraatila
p. 0505977897
kaisa.kraatila@vehmaa.fi

Kuulammen koulu, Tyrnävä
Marja-Kaisa Varonen
p. 0405124996
marja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

 

Seuraa Ruokavisaa somessa!
facebook.com/Ruokavisa
twitter.com/ruokavisa
instagram.com/ruokavisa
#ruokavisa #ruokakasvatus