Ruoan ympäristövaikutuksia on pitkään tutkittu erillään ruoan ravitsemuksellisesta laadusta. Ravintoaineiden saaminen mukaan tuotteiden elinkaariarviointiin toisi lisää arvokasta tietoa tuotteiden vertailuun. Ravitsemuskatsauksessa tutustutaan, kuinka NEPGa-hanke edistää asiaa etujoukoissa.
Kulttuurinen ruoka- ja kehopuhe muokkaa meidän jokaisen ruokasuhdetta, ja lapsuudessa kuultu ruoka- tai kehokommentointi voi vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen asti. Siksi jokaisen tulisi kantaa vastuuta siitä, millaista ruokapuhetta ylläpitää ja edistää. Ruokasuhde on läheisessä yhteydessä minäkäsitykseen, eli siihen mitä ihminen ajattelee itsestään.
Ruoan voima ja vaikutus eivät ulotu pelkästään fyysiseen terveyteen, vaan ravitsemuksellisesti laadukkaalla ravinnolla sekä sosiaalisesti ja aistillisesti antoisilla syömistilanteilla voidaan vahvistaa myös mielenterveyttä. Mielenterveyttä vahvistavaa ruokailua voidaan edistää mm. laadukkaalla ruokakasvatuksella ja kouluruokailulla, sekä ravitsemussuosituksiin perustuvalla joukkoruokailulla. Myös näistä teemoista Ravitsemuskatsauksessa kerrotaan.
Lisäksi lehdessä esitellään muun muassa ruokaympäristön ja stressin vaikutusta ruokavalintoihin ja -tottumuksiin, EU-tasoisen terveellisyydestä kertovan pakkausmerkinnän edistymistä, maidon merkitystä lapsen ravitsemuksessa sekä C-vitamiinin vaikutusta lapsen diabetesriskiin. Henkilökuvassa ravitsemustieteen professori Maija-Liisa Erkkola kertoo kiinnostavasta työstään ja elämästään.
Lue uusi Ravitsemuskatsaus osoitteesta: https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ravitsemuskatsaus
Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi, 050 5118909
Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen, opetuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille. Sitä julkaisee Maitotieto/Ruokatieto Yhdistys ry ja sen toimituskunta koostuu ravitsemustieteen asiantuntijoista.
Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.