Valtakunnallisen Ruokavisan voitti Napapiirin yläaste Rovaniemeltä

Ruokavisa 2016 loppukilpailu
07.04.2016
Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun voitti Napapiirin yläasteen joukkue Rovaniemeltä, Lapista. Nelihenkisen joukkueen menu piti sisällään puhtaita pohjoisen makuja: luonnonmarjoja, poroa sekä luomumaitotuotteita. Historiallisen kovatasoinen kisa käytiin torstaina Helsingin Messukeskuksessa Lähiruoka&Luomu-messuilla.

Loppukilpailussa napapiirin koulua edustivat 9.-luokkalaiset Petja Paananen, Antton Kiviniemi, Vanessa Mäkiharju ja Anna-Maria Haataja terveystiedonopettajansa Katri Sarpolan johdolla. Opettaja Sarpolan mukaan Ruokavisa soveltuu mainiosti terveystiedon opetukseen, sillä sen sisällöt käsittelevät terveyttä ja oman ympäristön hyvinvointia.

Loppukilpailuun olivat selvittäneet valtakunnallisesta alkuerästä tiensä myös Vantaankosken koulu Vantaalta, Uudeltamaalta sekä Paraistenseudun koulu Paraisilta, Varsinais-Suomesta. Alkueriin osallistui opettajiensa johdolla lähes 2 200 oppilasta 192 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.

MAHLAA, POROA JA VILLIMARJOJA

Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystävälle. Ennakkotehtävässä tuli myös perustella menu vastuullisuuden näkökulmasta. Vuoden teemat olivat ympäristö ja eläinten hyvinvointi.

Napapiirin joukkue tarjosi alkuruokana koivunmahlaa sisältävän kevätkoivu-maljan ja siemenleipää lohimoussella, pääruuaksi poropataa Lapinjuustolla, duchesse-perunaa Lapin puikulasta ja puolukkasurvosta sekä makeaksi lopuksi hillatartaletin, hillasorbettia ja karamellikastiketta.

- Erityisesti suosimme Lapissa tuotettua ruokaa, joka työllistää paikallisia. Pääruuan lihana käytimme poroa, jotta voimme taata eläimen vapaan elämän Lapin luonnossa. Halusimme myös käyttää terveellisiä, lappilaisille tyypillisiä marjoja hillaa ja puolukkaa, kertoi joukkueen jäsen Antton Kiviniemi.

Koivunmahlaa joukkue valitsi alkuun, koska se on heistä sesongin mukaista lappilaista paikallisruokaa parhaimmillaan.

Tuomariston puheenjohtaja, kokki ja keittokirjailija Teresa Välimäki totesi, että Napapiirin joukkue erottui voittajaksi juuri reseptiikallaan ja mauillaan.

- Rima oli laitettu todella korkealle tämän ikäisten kisassa! Maku ja asettelu ratkaisivat pelin. Oppilaat olivat treenanneet sekä yhdessä että erikseen ja he maistoivat koko ajan jokaista aterianosaa, mikä maistui lopputuloksessa. Väitän, että lautasannokset olivat ravintolatasoa, Välimäki suitsutti. 

TERVEELLISYYDESTÄ JA SIISTEYDESTÄ KUNNIAA

Tuomaristo halusi jakaa kunniamaininnat niin Vantaankosken kuin Paraistenseudun koulujen joukkueille. Vantaankosken joukkue nosti hyvin onnistuneessa ruuassaan ansioituneesti esiin terveellisyyttä ja oli paneutunut ennakkotehtäviin. Välimäen mukaan kisan nuorimmat paransivat jatkuvasti tekemistään ja niputtivat lopulta hienosti päivän, joka alkoi heiltä hieman jännittyneesti.  

Paraisten joukkueen työskentely teki vaikutuksen tuomaristoon, se oli rentoa, siistiä ja täsmällistä. Paikallisuutta henkivä saaristolaismenu sai myös kehuja. Joukkueiden ruokaosaaminen laittoi tuomariston äärimmäisen tiukille. - Mikä onkin parasta, että osaamista löytyi!, Välimäki summasi. 

Ruokavisan loppukilpailussa nuoret saivat siis näyttää käytännön keittiötaitojaan valmistamalla suunnittelemansa menun. Lisähaastetta työskentelyyn toi miljöö: oppilaat työskentelivät Ruokatiedon näytöskeittiössä uusilla laitteilla ja välineillä satojen silmäparien ja median edessä.

Kilpailua seurasi myös kuuden hengen arvovaltainen tuomaristo, joka arvioi nuorten suorituksia. Tuomaristo kiinnitti arvioinnissaan huomiota muun muassa ennakkotehtäviin ja vastuullisuuden toteutumiseen, ruuanvalmistus- ja yhteistyötaitoihin sekä tietysti lopputulokseen eli ateriakokonaisuuden makuun ja ulkonäköön. 

Tuomaristoon kuuluivat kokki Teresa Välimäki, sisältöpäällikkö Sanna Autio, SOK/Yhteishyvä Ruoka, elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi, Kuluttajaliitto, kokki Heidi Eerola, Atria, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, Kotitalousopettajien liitto, sekä kotitalousopettaja Sallaroosa Häme, Ruokatieto. Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.

Voittajat saavat palkinnoksi koulun kotitalousluokkaan uusia kodinkoneita. Palkinnon lahjoittaa Ruokavisan yhteistyökumppani Electrolux. Ruokatieto lahjoitti kaikkien joukkueiden oppilaille paistinpannut ja opettajille keittokirjat

ENSI VUONNA KISATAAN RAVITSEMUKSESSA

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Ruokavisa käytiin nyt viidettä kertaa. Seuraava Ruokavisa kisataan vuoden kuluttua. Teemana on silloin ravitsemus.

Seuraa Ruokavisaa:
Facebook: www.facebook.com/Ruokavisa?fref=ts
Twitter ja Instagram: @Ruokavisa
#Ruokavisa2016  #ruokakasvatus #ruokaosaaminen

Kuvia Ruokavisan finaalista median käyttöön: https://flic.kr/s/aHskxXTZzP
Kuvauksesta vastasi Pohjois-Karjalan ammattiopiston av-viestintä.
Kuvien julkaisun yhteydessä on mainittava lähde: Ruokatieto/Kuvaajan nimi.
Kuvaajien nimet löytyvät kuvien yhteydestä.
 

LISÄTIETOJA

Laura Lounasheimo
projektikoordinaattori
laura.lounasheimo@ruokatieto.fi
P. 050 548 1049                                                                                                                  

Emmi Tuovinen
projektikoordinaattori
emmi.tuovinen@ruokatieto.fi
P. 040 821 9099

www.ruokatieto.fi
www.ruokavisa.fi

Napapiirin yläasteen opettaja
Katri Sarpola
katri.sarpola@rovaniemi.fi
puh. 040 512 9766

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjun toiminnasta pellolta pöytään. Ruokatiedon jäsenenä on 280 suomalaista elintarvikealaa edustavaa yhteisöä. Vuonna 1958 perustettu yhdistys toimii Helsingin Tukkutorilla.
 

Koulujen menut:

Napapiirin yläaste:
Kevätkoivu-malja ja siemenleipä lohimoussella
Poropataa Lapinjuustolla, duchesse-perunaa Lapin puikulasta ja puolukkasurvosta
Hillatartaletti, hillasorbettia ja karamellikastiketta

Paraistenseudun koulu:
Purjo-perunasosekeittoa ja monisiemen-näkkileipää
Ruisjauhoissa paistettuja silakoita, punajuurikastiketta ja hunajajuureksia
Saariston marjapiirakkaa

Vantaankosken koulu:
Punajuurisosekeittoa, siemennäkkileipää ja levitettä
Paistettua ahventa, Pähkinämäen perunaa, timjami-hunajaporkkanoita ja suppilovahveromuhennosta
Porkkanakuppikakut

Reseptit kuvineen julkaistaan Ruokatiedon keittokirjassa perjantaina 8.4.
Ne kootaan ruokakasvatuksen sivulle: http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/mika-ruokavisa/ruokavisan-voittajat

  

 

Kuva: Ruokatieto/Inka Nevalainen