VALTAKUNNALLISEN RUOKAVISAN VOITTI VEIKKOLAN KOULU KIRKKONUMMELTA

06.04.2017
Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun voitti Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Kovatasoinen kisa käytiin torstaina Helsingin Messukeskuksessa Lähiruoka&Luomu -messuilla. Ruokavisan loppukilpailussa oppilaat työskentelivät Ruokatiedon näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä.

Loppukilpailussa Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Johannes Juurakko, Matias Kinnunen, Lili Jokinen ja Sanni Heinonen, mukana oli opettajansa Ninni Kuisma. ”Aluksi oli kyllä jännitystä, mutta se katosi nopeasti kun pääsi työn pariin. Ollaan myös totuttu väljempiin tiloihin, mutta saatiin työskentely täälläkin hyvin sujumaan”, kertoi kilpailija Johannes Juurakko tunnelmista.

Opettaja sen sijaan sai seurata kisaa vain sivusta, ja häntä taisikin jännittää enemmän kuin oppilaita. Työn tuoksinassa opettaja ihasteli oppilaidensa rauhallisuutta. ”Ihanaa olla täällä! Olen hirveän iloinen ja ylpeä, oppilaat ovat suoriutuneet tosi hyvin”, iloitsi opettaja Ninni Kuisma seuratessaan oppilaiden työskentelyä.

Loppukilpailuun olivat selvittäneet valtakunnallisesta alkuerästä tiensä myös Kuulammen koulu Tyrnävältä, Pohjois-Pohjanmaalta sekä Vinkkilän koulu Vehmaalta, Varsinais-Suomesta. Alkueriin osallistui opettajiensa johdolla lähes 3 700 oppilasta yli kolmestasadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. Tämä on korkein osallistujamäärä Ruokavisan historiassa.

”Ruokavisaa arvostetaan ympäri Suomen, ja meilläkin oppilaat oikein odottaa, että koska se Ruokavisa taas alkaa”, kertoi Kuulammen koulun opettaja Marja-Kaisa Varonen. Hän toivoo, että Ruokavisa on osa kouluvuotta myös jatkossa.

 

VOITTAJA EROTTUI PIENILLÄ EROILLA

Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystävälle. Ennakkotehtävässä tuli myös perustella menu ravitsemuksen näkökulmasta.

Vaikka mitään ennakkovaatimuksia ei menun raaka-aineille oltu asetettu, oli kaikkien kilpailumenujen raaka-ainevalinnoissa hämmästyttäviä yhteneväisyyksiä: kaikkien pääruuassa oli haukea, kaksi joukkueista tarjoili alkuruokana maa-artisokkakeittoa ja kahdesta jälkiruuasta löytyi mustikkaa. Tuomaristo oli tyytyväinen, että sesonkiajattelu ja paikalliset raaka-aineet olivat menujen lähtökohta. Tämä pisti tuomariston kuitenkin entistä tiukemman tehtävän eteen. Erot olivat pieniä, ja tuomarit kehuivat kaikkien joukkueiden taitoja.

Veikkolan koulun joukkue tarjosi alkuruokana maa-artisokkakeittoa ja leipätrion, pääruuaksi haukipuikkoja, peruna-palsternakkasosetta ja vihreitä papuja sekä jälkiruokana minttu-mustikkasorbettia ja paahdettua spelttiä. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti menun useat komponentit, jotka kaikki onnistuivat erinomaisesti.  

Tuomaristossa vaikuttivat kokki Ossi Paloneva, ravitsemusasiantuntija Susanna Raulio THL:stä, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajaliitosta sekä kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatieto Yhdistyksestä. Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.

”Kaikkien ravitsemusosaaminen oli ennakkotehtävien perusteella aivan erinomaista”, kehui Susanna Raulio. Ennakkotehtävässä oppilaat olivat perustelleet valintojaan vastuullisuuden näkökulmasta. Tasaisten vastausten innoittamina tuomaristo päätti antaa kilpailijoille pienen lisätehtävän. Kesken kilpailun kisailijat vastaanottivat tehtävän, jossa heidän piti kertoa ja perustella, mitä tekisivät aterian lopuille ruokailun jälkeen. Vinkkilän koulu perusteli valintansa erityisen hyvin, ja lisäksi he olivat ainoa joukkue, joka rohkeasti fileoi itse kokonaisen hauen ja käytti sen kaikki osat ruuanvalmistuksessa hyödykseen. Nämä seikat toivat kunniamaininnan Vinkkilään.

”Kaikki suoriutuivat älyttömän hyvin tehtävästä. Maku oli lopulta se seikka, joka ratkaisi voittajan.”, perusteli kokki Ossi Paloneva.

Voittajajoukkue sai palkinnoksi koulun kotitalousluokkaan uusia kodinkoneita ja lisäksi joukkueen jäsenet omaan kotikeittiöönsä tuotepalkinnon. Palkinnot lahjoitti Ruokavisan yhteistyökumppanin Electroluxin edustajana markkinointijohtaja Arto Arhipoff.

 

KYMMENNENTUHANNEN OSALLISTUJAN RAJA YLITTYI

Ruokavisa käytiin nyt kuudetta kertaa. Kaikkiaan vuosien varrella siihen on osallistunut opettajiensa johdolla 11 000 oppilasta noin 1 400 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Kuvia Ruokavisan finaalista median käyttöön: https://www.dropbox.com/sh/2snbmguosqpxx1l/AAC-fMsiCJ8Jc8d-D5dZKnJSa?dl=0

Kuvauksesta vastasi Tomi Auersalmi.
Kuvien julkaisun yhteydessä on mainittava lähde: Ruokatieto

 

LISÄTIETOJA

Sallaroosa Häme  
projektikoordinaattori
sallaroosa.hame@ruokatieto.fi
P. 040 7007622  

Petteri Saarva
projektikoordinaattori
petteri.saarva@ruokatieto.fi
P. 043 825 6417                                                                                                                                       
www.ruokatieto.fi
www.ruokavisa.fi

Loppukilpailujoukkueiden opettajat:

Veikkolan koulu, Kirkkonummi
Ninni Kuisma
p. 0407386558  
ninni.kuisma@kirkkonummi.fi

Vinkkilän koulu, Vehmaa
Kaisa Kraatila
p. 0505977897
kaisa.kraatila@vehmaa.fi

Kuulammen koulu, Tyrnävä
Marja-Kaisa Varonen
p. 0405124996
marja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Seuraa Ruokavisaa:
Facebook: www.facebook.com/Ruokavisa?fref=ts
Twitter ja Instagram: @Ruokavisa
#Ruokavisa2016  #ruokakasvatus #ruokaosaaminen