YLISTYSLAULU SUOMEN JOUTSENELLE SIIVITTI VEIKKOLAN KOULUN RUOKAVISAN VOITTOON

Ruokavisa 2018
20.04.2018
Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun on voittanut Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Jännittävä ja äärimmäisen tiukka loppukilpailu kisattiin perjantaina 20.4. Helsingin Messukeskuksessa Lapsimessuilla. Loppukilpailussa koulujen nelihenkisten edustusjoukkueiden oppilaat valmistivat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden Ruokatiedon Hyvää Suomesta -näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä. Teemana oli tänä vuonna suomalainen ruokakulttuuri.

Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Elena Kinnunen, Vanessa Vähäketo, , Jussi Virtanen ja Ronny Sunden opettajansa Ninni Kuisman tuella. Oppilaat olivat historiallisessa asemassa kilpailussa, sillä Veikkola nappasi voiton myös viime vuoden Ruokavisassa. Oppilaat pärjäsivät kuitenkin hienosti paineen alla.

”Tämän vuoden loppukilpailusta paistoi tänä vuonna erityisen hyvin ruokailo”, intoili Ruokavisan sisällöntuottaja ja kotitalousopettaja Sallaroosa Häme. Tunnelma läpi visan oli rento ja iloinen. Hymy ei hyytynyt kilpailijoilta missään vaiheessa.

Loppukilpailuun olivat selvittäneet valtakunnallisesta alkuerästä tiensä myös Jurvan yhtenäiskoulu Kurikasta, Etelä-Pohjanmaalta sekä Lumijoen peruskoulu Lumijoelta, Pohjois-Pohjanmaalta. Alkueriin osallistui opettajiensa johdolla lähes 3 300 oppilasta yli kolmestasadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. ”Ilmapiiri täällä kisassa on niin rento! Odotin jäykempää kilpailua, mutta tunnelma on lähes kodinomainen. Se rentouttaa myös oppilaita.” kommentoi Lumijoen peruskoulun opettaja Sari Mäkisalo kisan tuoksinassa.

VOITTAJAN VALINNAN RATKAISI TEEMAN HYVÄ HALTUUNOTTO

Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystäville. Ennakkotehtävässä joukkueet olivat menujen suunnittelun lisäksi perustelleet valintansa vuoden teeman ruokakulttuurin sekä vastuullisuuden näkökulmasta.

Menut olivat tänä vuonna kovatasoisia ja sisälsivät paljon pikkutarkkaa työskentelyä. Tuomarit kehuivat, kuinka eriomaisesti ruokakulttuuri-teemaa oli käsitelty. Pohjalaisett joukkueet perehtyivät erityisesti oman maakuntansa erityispiirteisiin: eteläpohjalaiset valmistivat mm. kropsua eli maakunnan omaa pannukakkua ja Pohjois-Pohjanmaalla taas ruuat sisälsivät mm. perunaa, jota tuotetaan maakunnassa runsaasti. Veikkolan koulu oli lähestynyt aihetta laajemmin historiallisesta näkökulmasta ja pohtivat ennakkotehtävässään muiden kulttuurien vaikutusta Suomen ruokakulttuurin kehittymiseen.

Veikkolan koulu valmisti alkupalaksi Svea-mamman lihapullia, vatkulikurkkuja ja minttu-jogurttikastiketta, pääruuaksi Venäjän vallan lohikeitto ja tattarinäkkäriä ja jälkiruuaksi ylistyslaulun Suomen joutsenelle. Tuotoksena oli marenkijoutsen, joka sisälsi mm. puolukka-mascarponevaahtoa ja lakritsikastiketta.

Tuomaristo oli ihmeissään siitä, kuinka jouhevaa ja mutkatonta yhteistyötä kaikki joukkueet osoittivat työskentelyssään. Tuomaristo koostui moniammatillisesta huippujoukosta: mukana olivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajaliitosta, markkinointijohtaja Arto Arhipoff Electroluxilta, tuoteasiantuntija Anni Kulju SOK:lta sekä tuotekehityspäällikkö ja Fazer Culinary Teamin manageri Karri Käki Fazer Food Servicesiltä.

Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.

”Menujen taso tuntuu nousseen joka vuosi”, kommentoi Aira Kuvaja. Karri Käki kiitteli ryhmiä erityisesti yhteispelin toimivuudesta ja kertoi, että luotsaamansa ammattikeittäjistä koostuva Fazer Culinary Teaminkin menestyksen salaisuus on hyvin yhteen pelaava joukkue, ei niinkään yksilösuoritukset.

Voittajajoukkueen pääpalkinto on yhteisöllinen ja koko koulua hyödyttävä: voittajakoulun kotitalousluokkaa päivitetään uusilla kodinkoneilla. Palkinnosta kertoi tuomariston jäsenenä tänä vuonna vaikuttanut Arto Arhipoff Electroluxilta. Hän vitsaili, että ei tiedä vielä mikä palkinto on, tarkoittaen sitä, että palkinto räätälöidään koulun tarpeiden mukaan. Lisäksi kaikki loppukilpailuun osallistuneet oppilaat ja opettajat saivat tuotepalkinnot SOK:lta ja Fazerilta.

RUOKAVISA VAKIINNUTTANUT ROOLINSA KOULUJEN ARJESSA

Ruokavisa käytiin nyt seitsemättä kertaa. Visasta on tullut kiinteä osa monien koulujen vuosisuunnitelmaa. Opettajat käyttävät varsinaisen kilpailun lisäksi muutakin Ruokavisa-materiaalia  tiiviisti opetuksessaan. Videot, opetuskalvot ja aiempien vuosien visat ovat koululuokissa käytössä.

Kaikkiaan vuosien varrella Ruokavisan opetusmateriaali on tavoittanut kymmeniä tuhansia koululaisia. Varsinaisina kilpailuaikoina Ruokavisaan on osallistunut opettajiensa johdolla 14 000 oppilasta noin 1 800 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.

Tänä vuonna eri maakunnista parhaimmat ryhmät tulivat seuraavista kouluista:

Etelä-Karjala, Saimaanharjun yhtenäiskoulu, opettaja Tiina Ikonen, ryhmä kov1b
Etelä-Pohjanmaa, Jurvan yhtenäiskoulu, opettaja Riitta Myllyaho, ryhmä Mastechef Jurva
Etelä-Savo, Rantakylän koulu, opettaja Johanna Lindbohm, ryhmä tiistai
Itä-Uusimaa, Sipoonlahden koulu, opettaja Mia Peltonen, ryhmä 9B
Kainuu, Tenetin koulu, opettaja Anne Lukkari (biologia), ryhmä 9E
Kanta-Häme, Hakkalan koulu, opettaja Marja Jantunen, ryhmä 9KOP
Keski-Pohjanmaa, Vetelin keskuskoulu, opettaja Sanna Karppinen, ryhmä Mehumaija
Keski-Suomi, Viitaniemen koulu, opettaja Jutta Pirhonen, ryhmä KOVY
Kymenlaakso, Helilän koulu, opettaja Päivi Salonen, ryhmä maan8lk
Lappi, Napapiirin yläaste, opettaja Katri Sarpola, ryhmä Napapiirin yläasteen 8A
Pirkanmaa, Vesilahden yläaste, opettaja Anna-Kaarina Huhtala, ryhmä 9mm
Pohjois-Pohjanmaa, Lumijoen peruskoulu, opettaja Sari Mäkisalo, ryhmä TI9LK
Pohjois-Savo, Minna Canthin koulu, opettaja Miia Palmu-Niemelä, ryhmä ke iltapäivä
Päijät-Häme, Lahden yhtenäiskoulu, opettaja Anna Vuoksiala, ryhmä Perjantai
Satakunta, Porin lyseon koulu, opettaja Anne Jakonen-Lintula, ryhmä Valinnainen kotitalous 9 lk keskiviikko
Uusimaa, Veikkolan koulu, opettaja Ninni Kuisma, ryhmä veikkola
Varsinais-Suomi, Paraistenseudun koulu, opettaja Annukka Lehtonen, ryhmä 9.2.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Kuvia Ruokavisan finaalista median käyttöön: https://www.dropbox.com/sh/ajho89v88x3a10l/AAAHcXRLzeSFxWp-bVgY-y_sa?dl=0

Kuvauksesta vastasi Markku Peltola.
Kuvien julkaisun yhteydessä on mainittava lähde: Ruokatieto

LISÄTIETOJA

Sallaroosa Häme 
ruokakasvatuksen sisällöntuottaja                                                                                                        
sallaroosa.hame@ruokatieto.fi 
P. 040 7007622                                                                                                                                              

www.ruokatieto.fi
www.ruokavisa.fi
 

Loppukilpailujoukkueiden opettajat:

Jurvan yhtenäiskoulu, Etelä-Pohjanmaa
Riitta Myllyaho
p. 0405112085
riitta.myllyaho@kurikka.fi

Lumijoen peruskoulu, Pohjois-Pohjanmaa
Sari Mäkisalo
p. 0504662347
sari.makisalo@edu.lumijoki.fi

Veikkolan koulu, Uusimaa
Ninni Kuisma
p. 0407386558   
ninni.kuisma@kirkkonummi.fi

Seuraa Ruokavisaa:
Facebook: www.facebook.com/Ruokavisa?fref=ts
Twitter ja Instagram: @Ruokavisa
#Ruokavisa2016  #ruokakasvatus #ruokaosaaminen

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjun toiminnasta pellolta pöytään. Ruokatiedon jäsenenä on 290 suomalaista elintarvikealaa edustavaa yhteisöä. Vuonna 1958 perustettu yhdistys toimii Helsingin Tukkutorilla.