Hyvin suunniteltu on kokonaan syöty

Ruokatieto, ruoka-aineiden säilytys, kuvaaja Jussi Ulkuniemi
Miksi maksaa roskiin menevästä ruuasta? Hukkaan heitetty ruoka kuluttaa turhaan sekä ympäristöä että kukkaroa. Huolella suunnittelemalla, oikein säilyttämällä ja luovasti tuunamalla voit pienentää tuntuvasti ruokahävikin määrä.

Harkitse, mitä ostat

Vältyt turhilta ostoksilta, kun teet ennen kauppareissua ostoslistan ja suunnittelet seuraavien päivien ateriat. Kurkista myös jääkaappiin ja pakastimeen: löytyykö sieltä pian vanhenevia elintarvikkeita?

Osta vain ruokaa, joka tulee varmasti syödyksi. Tarkkaile tuotteiden päiväysmerkintöjä myös kaupassa. Ehditkö käyttää tuotteet ajoissa?

Kaupassa ei kannata sortua paljoustarjouksiin, varsinkaan jos tuote on helposti pilaantuva. Usein ajatellaan, että pakkausjätteen vähentämiseksi kannattaa ostaa ruokaa suurissa pakkauksissa. Elintarvikepakkausten ympäristövaikutus on kuitenkin pieni ruokahävikkiin verrattuna.

Lue lisää aterioiden suunnittelusta. 

Säilytä järkevästi

Järjestä kotona ruokahyllyt niin, että etualalla ovat nopeimmin vanhenevat ruuat. Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät kertovat elintarvikkeiden säilyvyydestä.  Omaa harkintaa voi kuitenkin käyttää – haista, tunnustele ja maista! 

Valmista uutta ruokaa vasta kun edellinen on syöty. Valmis ruoka säilyy jääkaapissa kahdesta kolmeen päivän. Pakasta ruoka mielellään mahdollisimman tuoreena sopivissa annosrasioissa ja merkitse päälle pakastuspäivämäärä.

Lue lisää elintarvikkeiden oikeasta säilyttämisestä. 

Loihdi rippeistä herkkuja

Edellispäivän ruuasta saa helposti tuunaamalla uuden herkullisen aterian. Esimerkiksi ylijääneestä pastasta saa seuraavana päivänä salaatin ja perunoista munakkaan. Aamupalalla syömättä jäänyt puuro sopii leipätaikinan pohjaksi, ja juustokannikoilla kuorutat uuniruuan. Voit etsiä resepti-ideoita Ruokatiedon Keittokirjasta. 

Lue lisää riperuuan tuunaamisesta.