Arjen ruokatottumukset vaikuttavat terveyteen enemmän kuin yksittäisten ravintoaineiden saanti. Jos arkena tehdään viisaita valintoja, voi viikonloppuna hyvin herkutella.
Syö arkisin:
vaihtelevasti ja värikkäästi. Mitä monipuolisemmin syöt, sitä todennäköisemmin saat ruuasta kaiken tarvitsemasi.
kasviksia, hedelmiä ja marjoja jokaisella aterialla. Hyvä nyrkkisääntö on puoli kiloa tai kuusi annosta kasviksia päivässä. Yksi annos on esimerkiksi keskikokoinen omena, porkkana, tomaatti tai kaksi desiä marjoja tai salaattia.
runsaasti täysjyvätuotteita. Valitse pasta, riisi ja leipä täysjyvänä. Täysjyväviljasta saat kuidun lisäksi myös monia tärkeitä kivennäisaineita.
leivän päällä kasvisrasvalevitettä ja salaatissa kasviöljyjä. Käytä paistamiseen öljyä. Syö vähemmän kovaa, eläinperäistä rasvaa.
kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.
vähäsuolaisia elintarvikkeita. Ruuanlaitossa suolaa voi korvata mausteilla ja yrteillä ja marinoimalla lihan itse.
vähemmän lisättyä sokeria. Syö sokeripitoisia juomia ja herkkuja vain kohtuudella.
Lisäksi:
juo janoon vettä ja aterioilla rasvatonta tai vähärasvaista maitoa tai piimää. Sokeriset limut tai energiajuomat eivät ole arkiaterioiden juomia.