Ahvenpurilainen ja lohkoperunat Vesalan yläasteen tapaan

Ruokatieto, Tomi Auersalmi, Ahvenpurilainen ja lohkoperunat
Ohje on Vesalan yläasteen koulun kilpailumenusta Ruokavisan loppukilpailussa 2015.

Hampurilaisen leipä
3 dl vettä
1½ rkl siirappia
¾ tl suolaa
3 dl ruisleseitä
3 tl kuivahiivaa
3 ¾ dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Lisää nesteeseen siirappi, suola, ruisleseet ja kuivahiiva. Lisää vehnäjauhoja vähitellen haarukkavatkaimella sekoittaen. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina 4 osaan pellille leivinpaperin päälle. Taputtele leivät noin 1½ cm paksuiseksi, käytä tarvittaessa jauhoja.

Pane uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Kohota leipiä puolisen tuntia. Pistele haarukalla kohonneet leivät. Paista noin 10 min.

 

Tillimajoneesi hampurilaisen väliin
1 keltuainen
1 tl sinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria
2-3 tl viinietikkaa
n. 2 dl öljyä

Pane keltuainen kulhoon ja sekoita sen joukkoon sinappi, suola, sokeri ja valkopippuri.

Lisää öljyä tipoittain ja sekoita sähkövatkaimella koko ajan. Kun emulsio on muodostunut, voit lisätä öljyä ohuena nauhana edelleen koko ajan sekoittaen.

Lisää viinietikka, kun öljystä on lisätty noin puolet.

Kun majoneesi on valmis, lisää 1 rkl tuoretta, hienonnettua tilliä ja sekoita. Laita jääkaappiin odottamaan.

 

Lisäksi hampurilaisiin:
2 isoa tomaattia
jääsalaattia
4 ahvenfilettä

Pese tomaatit huolellisesti ja leikkaa viipaleiksi. Irrota salaatista lehdet ja huuhtele ne, Laita kuivamaan paperin päälle.

Paista ahvenfileet pannulla, mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Hampurilaisen kokoaminen:

Halkaise leivät. Halutessasi voit lämmittää leivät nopeasti uunissa. Asettele leivän puolikkaalle salaatti, tomaatti ja runsaasta tillimajoneesia sekä ahvenfile. Aseta leivän toinen puolisko fileen päälle. Tarjoa lohkoperunoiden kanssa.

 

Lohkoperunat
8 perunaa
3-4 rkl öljyä
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
½ tl mustapippuria

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese (ja kuori) perunat. Halkaise perunat pituussuunnassa. Lohko puolikkaat vielä kahteen tai kolmeen pitkulaiseen osaan. Laita perunalohkot voideltuun uunivuokaan tai kulhoon. Lisää joukkoon öljy ja mausteet. Sekoita huolellisesti. Jos käytät uunipeltiä, kaada perunat pellille leivinpaperin päälle.

Kypsennä uunin keskitasossa 30-40 minuuttia. 

Ohje: Vesalan yläasteen koulu, Ruokavisa 2015.

Ruokaryhmä: 
Pääruuat
Ruokalaji: 
Kala- ja äyriäisruuat
Erityisruokavalio: