Appelsiinipavlova

Marenkiin
4 valkuaista
1,5 dl tomusokeria
1 rkl perunajauhoa
1 rkl etikkaa
(2 rkl appelsiinikuoriraastetta)

Täytteeseen
4 keltuaista
1 dl vettä
1 appelsiinin mehu
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
(1 rkl appelsiinikuoriraastetta)
1 dl kuohukermaa
0,5 - 1 l paloiteltuja tuoreita hedelmiä tai marjoja

Erota valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset ja osa tomusokerista kiinteäksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria vähitellen ja vatkaa kiiltäväksi kiinteäksi vaahdoksi. Lisää lopuksi perunajauhot ja etikka sekä halutessasi kuoriraaste (muista pestä appelsiini hyvin).

Kaada marenkitaikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Levitä se korkeudeltaan noin 5 cm ja halkaisijaltaan noin 26 cm pyöreäksi kakuksi. Kypsennä uunissa 100-120 asteessa noin 2 tuntia, kunnes kakku on kuivahtanut. Jos pinta ruskistuu, se ei haittaa makua. Anna jäähtyä. Jos säilytät kakkua seuraavaan päivään, laita se kuivaan ja viileään paikkaan.

Sekoita kattilassa keltuaiset, vesi, appelsiinimehu, sokeri ja perunajauho tasaiseksi seokseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa korkeintaan kerran. Älä keitä, ettei kiisseli juoksetu. Mausta halutessasi kuoriraasteella ja jäähdytä kiisseli.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele vaahto kiisselin sekaan. Appelsiinikiisseli maistuu myös ilman kermalisäystä, mutta kerma tekee seoksesta pehmeämmän makuista.Levitä kiisseli kakun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele lopuksi hedelmillä tai marjoilla.

Vinkki: Voit koristella appelsiinipavlovan pinnan myös kermavaahdolla ja säilykehedelmillä (muista valuttaa hyvin ennen kakulle levittämistä).

Ruokaryhmä: 
Jälkiruuat, Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Kakut ja leivokset, Ohukkaat ja paistokset
Erityisruokavalio: 
Gluteeniton, Lakto-ovovegetaristinen