Grillattu kokonainen kala

4 (à noin 200-300 g) perattua ja suomustettua siikaa, kuhaa tai ahventa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 sitruunan mehu
(2 - 4 valkosipulinkynttä)

Tomaattitäytteeseen
8-10 aurinkokuivattua tomaattia
1 ruukku basilikaa
2 rkl parmesaania tai muuta vahvaa juustoraastetta

Sipuli-tillitäytteeseen
2 - 3 sipulia (varsineen)
1 ruukku tilliä
öljyä

Jätä perattuihin ja suomustettuihin kaloihin evät. Ne on helpoin poistaa sisällä olevine ruotoineen kypsästä kalasta. Tee kalojen selkälihaksiin muutama viilto, jolloin ne maustuvat paremmin ja kypsyvät tasaisemmin.

Valmista jompi kumpi täytteistä. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja basilika ja sekoita juustoraasteen kanssa. Jos teet sipulitillitäytteen niin hienonna sipulit, kuullota ne öljyssä pannulla ja sekoita joukkoon hienonnettu tilli.

Mausta kalat sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Viipaloi valkosipulit ja työnnä viipaleet kalojen selkäviiltoihin. Lusikoi täyte kalojen sisään. Sivele kalojen pintaan öljyä, etteivät ne tartu ritilään.

Grillaa miedohkolla lämmöllä 15-30 minuuttia kalan koosta ja grillistä riippuen. Käännä kalat varovasti isolla lastalla kypsymisen aikana. Jos kypsennät kalat uunin grillivastuksen alla, nosta kalat folion päälle ritilälle ja grillaa kerran kääntäen.

Kalat kypsyvät herkullisiksi myös uunissa. Nosta täytetyt kalat öljyttyyn vuokaan. Pirskota päälle ja vuokaan sitruunamehua ja öljyä. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Tarjoa kokonainen kala uusien perunoiden tai grilliperunaviipaleiden ja vihersalaatin kanssa.

Ruokaryhmä: 
Pääruuat
Ruokalaji: 
Kala- ja äyriäisruuat
Erityisruokavalio: 
Gluteeniton, Munaton