Hurjan viljaiset sämpylät ja yrttitarhan kevytvoi

Sämpylät (18 kpl)

50 g      hiivaa
5 dl       vettä
2 tl        suolaa
½ dl      rypsiöljyä
10-12 dl sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja öljy. Lisää loput jauhot ja alusta hyvin. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Vaivaa taikinaa, jotta saat siitä tasaista ja ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile siitä kaksi tankoa. Paloittele yksi tanko yhdeksään viipaleeseen ja pyörittele viipaleet kaurahiutaleissa. Nosta viipaleet kohoamaan pellille; anna kohota noin 10-15 minuuttia liinan alla.

Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia. Kypsän sämpylät tunnistat siitä, että paistopinta on ruskea myös sämpylän alta ja siitä lähtee pohjaan sormella kopauttamalla kumiseva ääni.

Yrttitarhan kevytvoi

2 dl voita
2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä (luomu)
2dl  vettä tai maitorahkaa
      yrttisuolaa

Paloittele voi kuutioiksi. Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.. Tarjoa levitettä hurjan viljaisten sämpylöiden kanssa. Voit myös maustaa tahnan pinaatti-, punajuuri- tai porkkanasoseella.

Ruokaryhmä: 
Iltapalat, Välipalat
Ruokalaji: 
Leivät ja sämpylät, Levitteet
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen, Munaton