Joulujuusto

3 l maitoa
4 munaa
1 l piimää
0,5 tl suolaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Vatkaa munat rikki, muttei vaahdoksi. Sekoita piimä munien kanssa ja kaada seos kuumaan maitoon. Aloita heti tasakärkisellä puulastalla kattilan pohjaa pitkin sekoittaminen. Anna seoksen kuumentua uudelleen kiehumispisteeseen. Kun maitomainen neste alkaa muuttua kirkkaaksi eli heroittua, siirrä kattila pois kuumalta liedeltä. Kun juustomassa on noussut heran pintaan, nostele se reikäkauhalla harsokankaan päälle tiiviiseen siivilään tai juustomuottiin. Sekoita juustomassaan suola.

Jos haluat maustaa juuston esim. hienonnetuilla yrteillä tai kuminalla, lisää ne suolan kanssa samaan aikaan massaan. Piimäjuuston suolan voi lisätä myös jo maidon joukkoon. Tällöin kuitenkin maito palaa helpommin pohjaan kiehauttamisen aikana, ja suolaa pitää käyttää enemmän, koska osa suolasta jää heraan.

Juuston rauhallinen maku sopii hyvin miedosti happaman silakkatartarin kanssa.

Ohje: Jaakko Kolmonen

Ruokaryhmä: 
Lisäkkeet
Ruokalaji: 
Kananmunaruuat
Erityisruokavalio: 
Gluteeniton