Juhlasalaatti

juhlasalaatti,vihreä salaatti, kasvisruuat, lisäkkeet
Juhlasalaattiin kätkeytyy paljon eri muotoja, makuja ja värejä.

Salaattiin
erilaisia salaatteja vähintään 4 lajiketta
kirsikkatomaattia
kurkkua
porkkanaa
papuja
fenkolia
omenaa
appelsiiniä
päärynää
yrttejä koristeluun

Pese ja kuivaa salaatinlehdet. Revi salaatinlehdet paloiksi. Pese kirsikkatomaatit, kurkku, omena, päärynä, appelsiini ja porkkana. Kuori kurkku, omena, päärynä, appelsiini ja porkkana.

Halkaise kurkku ja poista siemenkota lusikalla. Leikkaa kurkusta 0,5 cm paksuja viipaleita. Leikkaa omena, ja päärynä kuutioksi. Leikkaa appelsiini lohkoiksi. Leikkaa kirsikkatomaatit puolikkaiksi.

Pese pavut ja keitä niitä 5 minuuttia. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuivaa pavut. Halkaise fenkoli ja pese hyvin. Leikkaa fenkoli ohueksi suikaleeksi. Tee porkkanasta kuorimaveitsellä lastuja.

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään. Voit sekoittaa salaattiin, leipäjuustoa tai sinihomejuustoa tai savustettua lohta tai siikaa. Näin saat ruokaisan salaatin, joka soveltuu seuraavien salaatinkastikkeiden kanssa.

Puolukkasalaatinkastikkeeseen
2 dl puolukoita
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
2,5 dl rypsiöljyä
0,25 dl makeuttamatonta sinappia
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta

Sekoita puolukat, viinietikka, rypsiöljy ja sinappi tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi. Siivilöi seos ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Punajuurisalaatinkastikkeeseen
2 keskikokoista punajuurta
1 - 2 salottisipulia hienonnettuna
2 dl rypsiöljyä
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 dl kasvislientä
1 tl tuoretta timjamia tai rakuunaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Pese ja kuori punajuuret. Kääri kuoritut punajuuret folioon ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Kuullota sipulisilppu kevyesti öljyssä paistinpannulla.

Siirrä sipulit ja paloitellut punajuuret kulhoon. Lisää joukkoon öljy, viinietikka, kasvisliemi ja hienonnettu timjami.

Soseuta ainekset sauvasekoittimella ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Jos kastike on liian sakeaa, ohenna sitä esimerkiksi kasvisliemellä.

Ruokaryhmä: 
Pääruuat
Ruokalaji: 
Salaatit
Erityisruokavalio: