Juureskukko

1 pkt (500 g) pakastettua ruistaikinaa
2 sipulia
3 punajuurta
2 porkkanaa
100 g juuriselleriä
1 rkl rypsiöljyä
0,5 tl rouhittua pippuria
0,5 dl silputtua tuoretta rakuunaa, kynteliä tai kirveliä
100 - 150 g pehmeää vuohenjuustoa tai sinihomejuustoa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori kasvikset ja leikkaa tai raasta ne ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kasviksia siinä noin 10 minuuttia, kunnes ne hiukan pehmenevät. Mausta kasvikset pippurilla ja tuoreyrtillä. Murustele juusto kasvisten sekaan ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Tarkista seoksen maku ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa.

Nipistele taikinalevyt yhteen ja kaaviloi leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Levitä kasvisseos keskelle taikinalevyä. Sivele taikinan reunat vedellä ja nosta kasvisseoksen päälle. Nipistele taikinalevy kiinni, myös päädyistä. Varo ettei taikinaan tule reikiä.

Voitele kukon pinta vedellä ja paista 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes kukon pinta on saanut hiukan väriä ja herkullinen tuoksu täyttää keittiön. Nosta kukko pois uunista ja anna jäähtyä hiukan. Tarjoa juureskukko salaatin kanssa alkuruokana tai sellaisenaan esimerkiksi iltateellä.

Vinkki: Voit tehdä kukon kuoreksi myös sämpylätaikinan, johon käytät 0,5 l nestettä. Taikinan ohje löytyy esim. jauhopussin kyljestä.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Ruokaryhmä: 
Alkuruuat, Leivonnaiset, Lisäkkeet, Pääruuat
Ruokalaji: 
Kasvisruuat, Peruna- ja kasvislisäkkeet, Suolaiset piirakat ja pikkupurtavat
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen