Juuressalaatti, retikka-kurkkurelissi ja omenavinegretti

4:lle

100 g keltajuurta
100 g punajuurta
100 g raitajuurta

Keitä raitajuuri ja keltajuuri kuorimattomina melkein kypsiksi etikalla ja suolalla maustetussa vedessä.

Keitä erikseen myös punajuuri kuorimattomana etikalla ja suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi.

Vinkki! Säästä punajuuren keitinvesi, voit käyttää sitä myöhemmin vaikkapa etikkapunajuuriin. Säilytä mehu jääkaapissa pullossa.

Jäähdytä juurekset ja kuori ne.

Viipaloi juurekset ohuiksi viipaleiksi vihannesleikkurilla tai raasta raastimella karkeaksi raasteeksi.

Retikka-kurkkurelissi

200 g retikkaa
200 g kurkkua

Suikaloi retikka ja kurkku vihannesleikkurilla pitkiksi suikaleiksi.

Etikkaliemi

2,5 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl sokeria

Mittaa etikkaliemen aineet kattilaan ja kiehauta, lisää retikkasuikaleet ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää kurkkusuikaleet kuumaan liemeen ja anna jäähtyä. Kun relissi on jäähtynyt, laita se tiiviiseen rasiaan jääkaappiin.

Omenavinegretti

0,5 dl omenaviinietikkaa
1,5 dl rypsiöljyä
1 dl omenamehua

1 tl sinappia
3 tl hunajaa

Sekoita kaikki aineet keskenään sauvasekoittimella, kastikkeesta tulee näin vaaleaa ja paksua. Säilytä kastike tiiviissä rasiassa jääkaapissa.

Tarjoiluun

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku punamangoldia

Revi pestyt salaatinlehdet lautasille tai kulhoon, laita päälle viipaloidut juurekset ja relissi. Tarjoa kastike erikseen.

Vinkki! Jos haluat salaattiin ruokaisuutta, niin voit paistaa päälle esimerkiksi kutunjuustoa parin sentin palan annosta kohden.

Maakunta: 
Koko maa
Ruokaryhmä: 
Lisäkkeet
Ruokalaji: 
Salaatit
Erityisruokavalio: