4:lle
100 g keltajuurta
100 g punajuurta
100 g raitajuurta
Keitä raitajuuri ja keltajuuri kuorimattomina melkein kypsiksi etikalla ja suolalla maustetussa vedessä.
Keitä erikseen myös punajuuri kuorimattomana etikalla ja suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi.
Vinkki! Säästä punajuuren keitinvesi, voit käyttää sitä myöhemmin vaikkapa etikkapunajuuriin. Säilytä mehu jääkaapissa pullossa.
Jäähdytä juurekset ja kuori ne.
Viipaloi juurekset ohuiksi viipaleiksi vihannesleikkurilla tai raasta raastimella karkeaksi raasteeksi.
Retikka-kurkkurelissi
200 g retikkaa
200 g kurkkua
Suikaloi retikka ja kurkku vihannesleikkurilla pitkiksi suikaleiksi.
Etikkaliemi
2,5 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
Mittaa etikkaliemen aineet kattilaan ja kiehauta, lisää retikkasuikaleet ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää kurkkusuikaleet kuumaan liemeen ja anna jäähtyä. Kun relissi on jäähtynyt, laita se tiiviiseen rasiaan jääkaappiin.
Omenavinegretti
0,5 dl omenaviinietikkaa
1,5 dl rypsiöljyä
1 dl omenamehua
1 tl sinappia
3 tl hunajaa
Sekoita kaikki aineet keskenään sauvasekoittimella, kastikkeesta tulee näin vaaleaa ja paksua. Säilytä kastike tiiviissä rasiassa jääkaapissa.
Tarjoiluun
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku punamangoldia
Revi pestyt salaatinlehdet lautasille tai kulhoon, laita päälle viipaloidut juurekset ja relissi. Tarjoa kastike erikseen.
Vinkki! Jos haluat salaattiin ruokaisuutta, niin voit paistaa päälle esimerkiksi kutunjuustoa parin sentin palan annosta kohden.