Karjalanpiirakat

Kuoreen
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja

Täytteeseen
1 l täysmaitoa
1 - 2 dl riisiä
0,5 - 1 tl suolaa

Voiteluun
voita

Valmista kuoritaikina kulhossa lisäämällä veteen suola ja sen jälkeen jauhot. Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vähitellen riisit ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää suola. Jäähdytä puuro kannen alla viileässä.

Pyöritä taikinasta noin 3,5 cm paksuja pyöreitä tankoja ja jaa ne sen jälkeen 1,5 cm mittaisiksi paloiksi. Kauli paloista pulikalla ruisjauhon kanssa ohuita soikeita levyjä. Levitä levyjen keskelle täytettä ja rypytä peukalon ja etusormen avulla taikinan reunat täytteen päälle.

Paista karjalanpiirakat uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakat ovat sopivan ruskeita. Voitele piirakat heti paiston jälkeen vesivoisulalla (1 osa voita, 1 osa vettä).

Ohje: Pirkko Hyttinen, karjalanpiirakan leivonnan kaksinkertainen Suomen mestari

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Suolaiset piirakat ja pikkupurtavat
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen, Munaton