Keittoa kurpitsasta Espoon yhteislyseon tapaan

Ruokatieto, Jussi Ulkuniemi
Ohje on Espoon yhteislyseon koulun kilpailumenusta Ruokavisan loppukilpailussa 2014.

4 keltaista/oranssia pyöreää talvikurpitsaa a´ 300-400g/kpl
1 Myskikurpitsa (Butternut) n. 800g-1kg (puhdistetun kurpitsan määrä yhteensä 800g)
1 sipuli
½ chiliä (medium, vahvuus 4-5)
3 valkosipulin kynttä
1 rkl inkivääriä (raastettuna)
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl currytahnaa
5 dl kasvislientä (5dl vettä+ 1 kasvisfondi)
2 dl kookosmaitoa
½ limen mehu
½ rkl hunajaa

Huuhdo kurpitsat ja leikkaa niistä kantapuolelta ”kansi ” pois.
Koverra siemenet pois isolla tukevalla lusikalla (siemenet voi ottaa talteen, pestä ja kuivata). Koverra myös kurpitsamalto, mutta älä riko kuorta. Jos kurpitsat ovat kovin pieniä, käytä lisänä Butternut- kurpitsaa, niin että saat kurpitsaa 800g. Kuori ja kuutioi kurpitsa.
Kuori ja hienonna sipuli, huuhdo ja pilko chili, mutta ota siemenet pois.
Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi sekä kuori ja raasta inkiväärin pala.
Kuullota ison kattilan pohjalla hienonnettua sipulia, lisää sekaan chili, valkosipuli, inkivääri ja currytahna.
Lisää kattilaan kurpitsakuutiot ja kasvisliemi.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljalleen kypsäksi noin 30 min. Tarkista kurpitsan kypsyys/ pehmeys haarukalla.
Soseuta keitto aivan sileäksi ja samettimaiseksi ja lisää sekaan kookosmaito sekä puristettu limen mehu sekä hunaja.
Kuumenna vielä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja varo pulpahtelevaa keittoa. Tarkista maku sekä sakeus.
Kuumenna koverretut kurpitsat uunissa 100 asteessa n. 5 min ja annostele keitto kurpitsan sisälle, nosta kansi päälle, että keitto pysyy kuumana.  Tarjoa paistettujen kurpitsansiementen kera.

Ohje: Espoon yhteislyseon koulu, Ruokavisa 2014.

Ruokaryhmä: 
Alkuruuat
Ruokalaji: 
Kasvisruuat, Keitot
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen, Munaton