Lakkauunijäätelö Espoon Yhteislyseon tapaan

Ruokatieto, Jussi Ulkuniemi
Ohje on Espoon yhteislyseon koulun kilpailumenusta Ruokavisan loppukilpailussa 2014.

Mantelikakkupohja                                               

2 keltuaista
3/4 dl luomuruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
125 g mantelijauhetta
50 g voita
2 valkuaista                                                                

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.
Sulata voi.
Sekoita vehnäjauhot ja mantelijauhe keskenään.
Sekoita keltuaisia ja  ¾ dl sokeria keskenään, kunnes sokeri on liuennut.
Vatkaa puhtaassa kulhossa valkuaiset ja kun ne ovat vaahtoutuneet lisää sekaan sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa ja kovaa.
Lisää keltuaisseokseen pari ruokalusikallista valkuaisvaahtoa, sekoita ja lisää sen jälkeen jauhoseos. Taikina on jauhoseoksen lisäämisen jälkeen kovaa, mutta notkistuu myöhemmin.
Lisää loppu valkuaisvaahto ja sekoita pallovatkaimella varovasti tasaiseksi.
Lisää lopuksi vähän jäähtynyt voisula ja sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille (25x30cm) ja paista n. 15 min.

 Lakkajäätelö
 

2 keltuaista
½ dl ruokosokeria
½ dl kevytmaitoa
2 dl kuohukermaa
½ dl glukoosisiirappia
1 vaniljatangon siemenet
100g pakastettuja lakkoja

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Kaavi vaniljatangosta siemenet ja kuumenna maito, glukoosisiirappi ja vaniljatangon siemenet kattilassa kiehuvaksi.
Vatkaa kuuma maitoseos keltuais-sokeriseokseen. Lisää nestettä vähän kerrallaan koko ajan hyvin sekoittaen jotta kananmunat eivät paakkuunnu.
Laita jäätelöseos jäätelökoneeseen ja lisää hieman kovettuneeseen jäätelöön lakat.

Voit jäädyttää jäätelön myös pakasteessa, jos sinulla ei ole käytettävissä jäätelökonetta. Sekoita massaa muutamia kertoja hyvin pakastuksen aikana jotta koostumus säilyy mahdollisimman sileänä ja kuohkeana. Jäädytä mielellään yön yli.

Väliin

Lakkoja 150g

Kuorrutusmarenki

2 kananmunanvalkuaista
1/4 dl luomuruokosokeria
½ dl tomusokeria

Sekoita sokerit keskenään.
Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.
Jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kuohkeaa ja kovaa.

Koristeeksi

Lakkoja 50g

Annosten kokoaminen:

Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen.
Ota kakkupohjasta pyöreällä muotilla pienen annosvuoan kokoisia ympyröitä ja aseta ne annosvuoan pohjalle.
Lusikoi pohjan päälle lakkoja.  (sulaneet lakat antavat makua ja kosteuttavat pohjaa.)
Lusikoi lakkojen päälle jäätelöä.
Pursota marenkia jokaisen annoksen päälle hattaramaiseksi keoksi.
Laita annokset uunin alaosaan ritilän päälle ja anna paistua 2-3 minuuttia,  niin että pinta saa kauniin värin.  Koristele annokset ja tarjoa heti.

Ohje: Espoon yhteislyseon koulu, Ruokavisa 2014.

Ruokaryhmä: 
Jälkiruuat
Ruokalaji: 
Hedelmä- ja marjajälkiruuat, Kakut ja leivokset
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen