Normaali versio

Mustaleipä

4 kappaletta

1 l piimää
1,5 dl siirappia
1,5 dl fariinisokeria
1 kg ruisjauhoja
1,5 dl maltaita
1 tl suolaa
25 g hiivaa
9 dl grahamjauhoja

Ensimmäisenä päivänä sekoita huoneenlämpöiseen piimään siirappi, fariinisokeri, maltaat, suola ja 3/4 ruisjauhoista. Vaivaa seos notkeaksi taikinaksi. Ripottele loput ruisjauhot taikinan pinnalle. Peitä taikina liinalla ja aseta se vedottomaan paikkaan 1 - 2 vuorokaudeksi.

Toisena päivänä sekoita hiiva haaleaan veteen. Sekoita hiivaseos ja grahamjauhot taikinaan. Anna taikinan nousta 6 - 8 tuntia.

Leivo taikinasta neljä lautasenkokoista 1,5 cm:n paksuista leipää. Kohota leipiä liinan alla noin 10 minuuttia. Pistele leivät ennen paistamista. Paista leivät 20 minuutin ajan 200 asteessa. Voitele leivät kahdesti kahvi-siirappiseoksella paistamisen aikana 10 minuutin välein.

Kääri paistetut leivät päällekkäin folioon ja jatka paistamista 150 asteessa vielä 3 tunnin ajan. Sammuta uuni. Leivät saavat olla uunissa, kunnes se on täysin jäähtynyt. Mustaleipä on hyvää ja kypsää kahden päivän seisottamisen jälkeen.

Ahvenanmaalainen ohje Suussa sulavaa Suomesta -kirjasta.

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Leivät ja sämpylät
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen, Munaton