Omena-kinuskikakku

omena-kinuskikakku, omena, kinuski, kakku
Raikas omena ja makea kinuski ovat oiva makupari.

Pohjaan
6 munaa
2,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta

Kostutukseen
1-1,5 dl omenamehua

Täytteeseen
2 (250 g) kirpeää omenaa
2 dl omenasosetta
1 tlk (200 g) crème fraîchea
1 tlk (250 g) maitorahkaa
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kinuskikuorrutukseen
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

Koristeluun
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1 rkl sokeria

Voitele ja korppujauhota noin kolmen litran vetoinen kakkuvuoka. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos vaahdon joukkoon siivilän läpi varovasti sekoittaen.

Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. (Peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos kakun pinta tummuu liikaa.) Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

Valmista täytteet. Raasta omenat ja sekoita omenasoseen joukkoon. Sekoita vanilja-fraîche, maitorahka, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita alin kerros tarjoiluvadille. Aseta kakun alle vatia suojaavat leivinpaperisuikaleet, jotka voit poistaa ennen tarjoilua.

Kostuta pohjakerros omenamehulla (jos täytteen omenasose on löysää, kostuta alimpia kerroksia vain vähän). Levitä päälle puolet omenasoseesta ja puolet rahkatäytteestä. (Jätä reunoille parin sentin kaistale ilman täytettä. Jos kakkupohja on notkahtanut keskeltä, lisää täytettä erityisesti kakun keskiosaan.) Aseta päälle toinen levy, kostuta ja täytä samoin. Aseta päälle kansi ja kostuta. Aseta päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta.

Valmista kinuskikuorrutus. Sekoita kerma ja fariinisokeri laakeassa kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10-15 minuuttia. (Liian kovalla lämmöllä keitettäessä kinuskista tulee sitkeää.)

Tee kinuskikoe: tiputa pieni määrä kinuskia kakun päälle. Jos kinuski ei imeydy kakkuun, se on valmista. Kaada kinuski kuumana hitaasti kakun päälle ja levitä veitsellä tasaiseksi. Kinuski saa valua myös reunoille. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia.

Vatkaa reunoille tuleva kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Levitä se veitsellä huolimattomasti tai pursota kakun reunoille. Koristele omena-kinuskikakku omenankukilla tai syötävillä orvokeilla.

Vinkki: Voit valmistaa kakun samalla tavoin myös valmiista 400 g:n kakkupohjasta. Käytä tällöin kostutusta noin 2,5 dl. Jos haluat pursottaa kerman reunoille, sitä kuluu hieman enemmän, 3 - 4 dl.

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Kakut ja leivokset
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen