Pehmeää piparkakkua

2 dl ruokosokeria
2 kananmunaa
100 g voita
1,5 dl jogurttia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 tl soodaa
2,75 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pitkulainen tai pyöreä kakkuvuoka, noin 1-1,5 l. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita jauhot, mausteet ja sooda keskenään.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voi ja jogurtti. Siivilöi kuivat aineet joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Piparkakun voi leipoa hyvissä ajoin ja antaa sen maustua maustekakkujen tavoin. Kakun voi myös pakastaa.

Tarjoa kakun kanssa kanelikermaa ja karamellisoituja luumuja.

Kanelikerma:
1 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
1 tl jauhettua kanelia

Sekoita aineet keskenään ja vaahdota kermavaahdoksi.

Karamellisoidut luumut:
4 kpl tuoreita luumuja
2 dl sokeria
2 dl vettä

Sulata sokeri laakeassa kattilassa tai paistinpannulla. Anna sokerin paahtua meripihkan väriseksi ja lisää vesi varovasti, sokeri on erittäin kuumaa. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes kaikki paahtunut sokeri on liuennut.

Karamellin voi tehdä valmiiksi ajoissa, se säilyy hyvin huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Huuhtele luumut ja halkaise ne. Poista kivet ja leikkaa lohkoiksi. Lämmitä karamelli paistinpannulla kiehuvaksi ja lisää luumut. Pyöräytä luumut ympäri lastan avulla niin, että luumut karamellisoituvat joka puolelta.

Tarjoilu: Leikkaa pehmeästä piparkakusta siivu ja laita jokaisen siivun päälle kanelikermavaahtoa ja karamellisoituja luumuja.

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Kakut ja leivokset
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen