Pikkuinen piparkakkutalo

Tämä talo on niin pieni, että se mahtuu kämmenelle. Siksi niistä on helppo ja nopea tehdä vaikka kokonainen kylä, tai antaa lahjaksi ystävälle. Katonkin voit päällystää kokonaan karkeilla, koska materiaalia tarvitaan vain vähän. Talon kaavat on myös helppo suurentaa, jos sittenkin haluat isomman talon.

Taikinaan 
1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita tai margariinia
4 tl kanelia
3 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
0,5 tl suolaa
2 munaa
2 tl soodaa
9-10 dl vehnäjauhoja

Osien liimaamiseen
1,5 dl hienoa sokeria

Koristeluun
0,5 pkt (250 g) tomusokeria
1 valkuainen
karkkeja

Mittaa siirappi, sokeri, rasva ja mausteet kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Seoksen jäähdyttyä lisää siihen munat vatkaten. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja. Anna taikinan kovettua kylmässä yön yli.

Puolet taikinasta riittää n. 7 pieneen piparkakkutaloon (ilman piparialustaa) ja lopusta voi leipoa tavallisia pipareita. Jos ostat kaupasta valmiin taikinan, yhdestä paketista (500 g) saa 7 piparkakkutaloa.

Jauhota pöytä, kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa kapeakärkisellä veitsellä talon seinät ja kattopalat. Siirrä osat leivinpaperilla päällystetylle pellille ja leikkaa ovi- ja ikkuna-aukot (pienet osat venyvät helposti, jos paloja siirretään). Paista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

Jos palat pyöristyvät uunissa liikaa, niitä on helppo tarvittaessa muotoilla veitsellä heti lämpiminä, kun ne ovat vielä pehmeitä. Aloita talon kokoaminen vasta, kun osat ovat kovettuneet (5 - 15 min.)

Talon kokoaminen

Sulata tavallista hienosokeria pannussa tai kattilassa (laakea teflonpinnoitettu paistinpannu on paras). Sulata ensin noin 3 rkl hienosokeria ja sulata myöhemmin tarvittaessa lisää.

Nosta sula sokeri pois liedeltä heti kun et sitä juuri sillä hetkellä tarvitse. Ei haittaa vaikka sokeri jähmettyy välillä, se sulaa uudestaan nopeasti. Huomioi, että sokeri on polttavan kuumaa ja jähmettyy hyvin nopeasti!

Kasta seinän pääty sulaan sokeriin ja liitä talon päätykappale seinään. Kokoa samalla tavalla talon toinen nurkka. Liitä seuraavaksi nurkkapalat yhteen. Kasta lopuksi seinien yläosa sokeriin ja liimaa katonpalaset yksi kerrallaan.  Jos taloon jää kokoamisvaiheessa rakoja, voit peittää ne sokerikuorrutteella.

Koristelu

Sekoita tomusokeri ja kevyesti vatkattu valkuainen. Laita seos pieneen muovipussiin ja leikkaa kulmaan reikä, niin saat pursottimen. Sokerikuorrutetta voi myös ostaa valmiina tuubina kaupasta.

Pursota sokerikuorrutetta talon reunoihin ja liimaa kuorrutteella kattoon karkkeja. Koristekarkkeja voi leikata veitsellä halutun muotoisiksi. (Kuvan taloon on tehty piippu lakusta, ovi toffeesta ja kattotiilet hedelmäkarkeista.)

Käsittele koristeltua taloa varovaisesti, sillä kuorrute kovettuu kunnolla vasta muutaman päivän päästä. Sirottele lopuksi (tee)siivilän läpi tomusokeria talon päälle.

Ohjeen kaavat löytyvät täältä, sivun alareunasta kohdasta "liitetiedostot".

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Kakut ja leivokset, Pikkuleivät
Erityisruokavalio: